Hlavní obsah
Psychologie

Fobie: fobofobie, helifobie a další. Také se něčeho bojíte?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Každý se v podstatě někdy něčeho obává, ale někteří trpí fobií. Jedná se o chorobný strach. Jaké jsou fobie a jaké jsou nejdivnější? Jak se léčí?

Článek

Měla jsem kamarádku, říkejme ji třeba Jana, která měla strach ze psů. Vyprávěla mi, že když jí bylo 12 let, kousl ji německý ovčák do tváře. Znala ho. Byl to pes známých jejich rodičů. Prý byl hodný a klidný. V ten den, kdy ji kousl do obličeje, seděli společně u ohně a opékali buřty.

Od té doby se Jana bojí psů i malinkých ratlíků, kteří štěkají za vysokým plotem. Bojí se tak moc, že je schopna skočit do silnice pod auto. Alespoň tak mi to říkala.

Jednou jsem šla s ní po městě, na chodníku si povídal mladý pár a slečna měla na vodítku jezevčíka. Pejsek byl totálně v klidu, neštěkal, nevrčel. Jana hned vběhla do silnice s vyděšeným pohledem: „Pes!“ „Jano, klid,“ snažila jsem se ji uklidnit.

Jindy jsem s ní a dalšími dvěma kamarádkami šla v lese v Krkonoších do kopce, šla jsem vedle Jany a více do cesty. Proti nám šli dva kluci s labradorem. Jana do mě z ničeho nic strčila, ztratila jsem rovnováhu. Naštěstí mě kluci zachytili. „Je vše v pohodě? Jsi v pohodě?“ zajímali se. Jana mezi tím běžela poměrně rychle do kopce. Přitom nikdy necvičila, nesportovala. Dalo by se říct, že nějaký sport či pobyl bylo pro ni sprosté slovo.

Jana trpěla chorobným strachem ze psů. Tedy kynofobií.

Možná se každý něčeho bojí…

Fobie se řadí v psychiatrii mezi neurotické poruchy.Jedná se o panický strach z nějakého podnětu, situace, věci, zvířete a podobně. Nedá se ovládat.

Fobie může být vrozená, daná nějakou zvýšenou úzkostí a nebo získaná z negativní zkušenosti popřípadě z vyprávění z negativní zkušenosti od jiného člověka.

Fobie se často objevuje s panickou poruchou.

Uvádí se, že na světě je více než 500 druhů fobií. Ty dotyčnému jedinci zcela znepříjemňují život.

Foto: pixabay

fobie

Druhy fobií

Specifické fobie

Specifické fobie jsou nejčastější a většinou lidi to neřeší s odborníkem. Přijde jim to normální. jedná se o strach z nějaké věci či situace, lidé v tomto směru cítí krom strachu také úzkost a snaží s danému podmětu vyhýbat. Zde řadíme arachnofobii, akrofobii, klaustrofobii a podobně.

Sociální fobie

Lidé trpící touto fobií mají strach z většího množství lidí. Mohou mít strach i z nějaké činnosti před lidmi. Například jíst na veřejnosti, mluvit na veřejnosti. Uvádí se, že sociální fobie se objevuje až u 95 % dospívajících. Sociální fobií trpí 3% populace. Lidé, kteří trpí sociální fobií, mají i velmi nízké sebevědomí.

Foto: pixabay

pixabay-sociální fobie

Agorafobie

To je velmi častá fobie. Touto fobií trpí 3-6% populace. Tito lidé se bojí otevřeného prostranství, velkého množství lidí, opuštění domova a podobně. Mají obavy, že by se mohlo něco ošklivého stát. Pokud se agorafobie neléčí, ustoupí u třetiny dotyčných jedinců. U poloviny přetrvává, ale postupně se zmírňují příznaky. U 17% se jejich stav zhoršuje.

Jak se fobie projevuje?

Fobie se projevuje úzkostí, chorobným strachem, nevolností, mravenčením, bušením srdce, zvýšeným dýcháním, slabostí v nohou, zvýšeným pocením a podobně.

Jak se dá fobie léčit?

Fobie se léčí psychoterapií. Nejčastěji KBT (kognitivě-behaviorální psychoterapie). Člověk je postupně vystavován situaci, ze které má strach. Je to velmi účinná terapie.

Také se používá hypnóza, ta je sice velmi účinná, ale používá se jen zřídka.

K léčbě se využívají také  psychofarmaka (antidepresiva, benzodiazepiny).

Některé hodně divné fobie…

Anatidaefobie je strach, že se někde na vás odněkud někde dívá kachna.

Basifobie je strach z chůze. Dotyčný se bojí chodit, tak jezdí všude na vozíčku.

Coulorfobie je strach z klaunů.

Ergofobie je strach z práce. Takže my nejsme líní, my máme jen fobii z práce.

Fobofobie je strach ze strachu. Lidé se něčeho bojí a ještě se bojí, aby se nezačali bát něčeho dalšího.

Gefyrofobie je strach z mostů. Výlet na Karlův most v tomto případě není ideální.

Geliofobie je zase strach z vlastního smíchu.

Helifobie je strach ze slunečního svitu. Možná si dotyčný myslí, že je upír?

Hippopotomonstrosesquipedaliofobie je strach z dlouhých slov. Ten, kdo vymýšlel tento název, byl možná trochu zlomyslný vůči lidem, kteří touto fobií trpí.

Momofobie je strach ze ztráty mobilu či signálu.

Ombrofobie je strach z deště.

Pediofobie je strach z panenek.

Peladofobie je strach z plešatých lidí.

Zytofobie je strach z piva. Trpí touto fobií u nás v ČR vůbec někdo?

Otestovat se můžete zde.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz