Hlavní obsah
Zdraví

Sauna do bytu či do domu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Chodit do sauny je super, ale ne vždycky je veřejná sauna otevřená v době, kdy by se nám to hodilo anebo bychom měli chuť. Co si pořídit saunu domů?

Článek

Saunování je velmi zdravé. Díky sauně si prohřejete kosti, klouby a svaly, pomáhá proti nachlazení, regeneruje se vaše pokožka a pleť. Krásně se prohřejete a to se třeba hodí, pokud přijdete z chladného prostředí, jste třeba nachlazení, nebo si jen potřebujete trochu zrelaxovat po únavném dni či sportování. Když půjdete do veřejné sauny, nějaký čas vám zabere samotná doprava, málo kdo má veřejnou saunu hned před svým domovem. Permanentka či vstupenka také něco stojí a navíc veřejná sauna je otevřená jen v určitou dobu. V pozdějších večerních hodinách, v noci či ráno otevřená nebývá, to samé o svátkách. Oproti tomu domácí sauna je dostupná naprosto kdykoli, klidně třeba i v sobotu ve tři hodiny ráno!

Foto: pixabay

sauna

Třeba vám zrovna nepůjde usnout, taksi dáte saunu a pak třeba to půjde? Také ne vždy v sauně můžete potkat příjemné a milé lidi. Ne každý se umí v sauně chovat ohleduplně k ostatním, může se stát, že ve veřejné sauně dvě starší paní budou na sebe mluvit velmi hlasitě a jen mluvit, mluvit, takže vytoužená chvilka poklidu, odpočinku a relaxace prostě není.

Můžete mít doma finskou saunu, infrasaunu, parní saunu, aroma saunu nebo solnou saunu.

Domů se nejvíce nabízí právě infrasauna. Její výhoda je, že se rozehřeje oproti běžné sauně ihned. Také je velmi málo nákladná na energie. Hodinka saunování vás vyjde cca na 5 Kč. Takže ušetříte. Pro i saunu nemusíte mít extra jednu místnost, postačí prostor o velikosti přibližně metr krát metr.

Ale sauny mohou být i větší, při výběru určitě věnujte pozornost rozměrům sauny a promyslete, kam byste jí ve svém bytě či domě mohli umístit.

Finská sauna se hodí těm, kteří milují vysoké teploty (100°c ) a nízkou vlhkost vzduchu (10%).

Parní sauna má teplotu 30-90°c a mnohem větší vlhkost vzduchu, lépe se v této sauně dýchá, ale některé může dráždit právě pára.

Aroma sauna je charakteristická příjemným aromatem, esencemi, kelímek s danou esencí nalejete do výparníku saunových kamen.

Solná sauna je vhodná k lepší pokožce a napomáhá k léčení dýchacích cest, takže pokud trpíte třeba astmatem, rýmou- ideální. Do této sauny se dávají speciální cihličky z himalájské soli.

Pokud si neumíte vybrat mezi finskou saunou a infrasaunou, můžete zvolit kombinovanou. Sauny se dají objednat přes internet, výrobce vám vybranou saunu doveze, připraví. Ceny saun se pohybují přibližně od 20 000 do 100 000, záleží, jakou saunu si vyberete, jak bude velká, jestli chcete ještě led osvětlení a podobně.

Takže užívejte saunování!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Big Branzino Sauna

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz