Hlavní obsah

Insolvence - novelu schválila vláda

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Klotylda Ví Tě Zná

Novela insolvenčního zákona 2024: Kratší cesta k oddlužení, ale s přísnějšími pravidly.

Článek

Dne 22. května 2024 poslanci schválili dlouho očekávanou novelu insolvenčního zákona, která přináší zásadní změny pro osoby nacházející se v exekuci. Novela zkracuje dobu nutnou k dosažení osobního bankrotu ze současných pěti let na tři roky. Tento krok by měl usnadnit život mnoha dlužníkům, ale zároveň přichází s řadou zpřísnění, která mohou některé skupiny znevýhodnit.

Výhody novely

1. Rychlejší oddlužení: Hlavním přínosem je zkrácení doby oddlužení. Dlužníci nyní budou moci své finanční závazky vyrovnat za tři místo pěti let, což znamená méně času pod finančním tlakem a rychlejší návrat k normálnímu životu.

2. Flexibilní splácení: Soud bude na začátku insolvenčního řízení určovat, kolik musí dlužník za tři roky splatit, přičemž nemá stanovený horní limit splácení. To může dlužníkům umožnit splácet vyšší procento dluhu v závislosti na jejich finanční situaci.

3. Důraz na transparentnost: Každoroční povinnost doložit všechny příjmy zvyšuje transparentnost procesu a snižuje možnost zneužití systému oddlužení.

Nevýhody novely

1. Zpřísnění pro důchodce: Novela zavádí přísnější pravidla pro starobní a invalidní důchodce, což znamená, že ti, kteří spadají do těchto kategorií, by měli zvážit vstup do oddlužení ještě před účinností novely, protože pro ně bude nový režim méně výhodný.

2. Přísnější podmínky pro zrušení oddlužení: Pokud dlužník neplní své závazky, může dojít k prodloužení oddlužení až o dalších 12 měsíců, což může znamenat prodloužení finančního břemene.

3. Zvýšené nároky na doložení příjmů: Nová povinnost doložit adekvátní příjem podle vzdělání a zaměstnání může být pro některé dlužníky náročná a může ztížit schválení oddlužení.

Dopady na společnost a ekonomiku

Zatímco novela je chválena odborníky za pomoc dlužníkům, zástupci věřitelů vyjadřují obavy z kratší doby splácení, která může znamenat nižší procento uhrazených dluhů. Tento kompromis mezi zkrácením doby a zpřísněním pravidel naznačuje snahu najít rovnováhu mezi ochranou zájmů dlužníků a potřebami věřitelů.

Novela má začít platit od podzimu 2024, což dává dlužníkům a jejich poradcům čas připravit se na nové podmínky. Jak se ukáže praxe, bude klíčové sledovat, jak novela ovlivní ekonomickou situaci dlužníků a celkovou míru úspěšnosti oddlužení v České republice.

Zatímco novela přináší naději mnoha dlužníkům, je důležité pečlivě zvážit všechny aspekty a případně konzultovat s odborníky na dluhové poradenství. Pro mnohé to může znamenat nový začátek, pro některé však může být cesta k finanční svobodě stále složitá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz