Hlavní obsah
Názory a úvahy

„Já mám na to nárok !“

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Já mám na to nárok! Kouzelná formulace nebo jen věta bez níž se v dnešním světě spousta lidí neobejde.

Článek

Já mám na to nárok! Kouzelné zaklínadlo, které se stalo heslem dnešní doby. Nárok na to a nárok na ono, kdo by to tušil, že něco tak jednoduchého, jako slovo „nárok,“ může být klíčem ke štěstí, bohatství a věčnému blahu.

Dnes už máme nárok na všechno. Nárok na zdravotní péči, nárok na vzdělání, nárok na služby, nárok na spravedlnost. A pokud si nezopakujete slovo „nárok“ aspoň třikrát při vyplňování formuláře, tak to fakt nefunguje.

Ale proč to tak musí být? Proč si nemůžeme věci jednoduše vzít, aniž bychom museli neustále řvát, že na ně máme nárok? Proč nám ty věci nejsou prostě automaticky nabízeny na stříbrném podnose, jak by to mělo být?

Odpověď je jasná: byrokracie a komplikovaná pravidla. Dnešní svět je tak zamotaný, že kdybychom neměli nárok, byli bychom v háji. A tak si musíme zahrát na hrdiny, vybavit se zaklínadlem „nárok,“ a doufat, že nás pustí dovnitř.

Ale pozor, ne každý nárok je tím samým. Někteří mají dar najít ten správný nárok a odemknout tím poklady, které by jinak zůstaly skryty. A pak jsou ti, kteří se ztratí v pravidlech a formulářích, a než se nadějí, jsou pohřbeni v papírové práci.

Takže si pamatujte, máte nárok na své nároky! Jen si dejte pozor, ať se v nich nepohřbíte natolik, že na vás budou muset napsat „ztraceno.“ Život je zábava, tak si ji neužívejte příliš vážně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz