Hlavní obsah
Aktuální dění

Andreji, jeď se učit na Slovensko, jak se dělá opozice!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Krzysiu/wikimedia.commons/CC-BY-4.0

Slovensko se emancipuje a už nechce tancovat, jak mu premiér Fico píská. Ilustrační foto

Stačily dva měsíce čtvrtého panování premiéra Roberta Fica na Slovensku, aby do ulic většiny velkých měst vyšly protestovat tisíce našich sousedů.

Článek

Spouštěčem nespokojenosti Prieskum: Sú Slováci spokojní s krokmi novej vlády Roberta Fica? - správy (aktuality.sk) není ani tak vypsání vyšších daní (ano, i na Slovensku mají balíček úspor, jen ho projednávali mnohem svižněji než u nás) Dane, dávky, poplatky. Čo sa zmení v roku 2024 - Index SME, ale snaha premiéra a jeho vlády zlikvidovat speciální prokuraturu a rozprášit její zaměstnance bleskově do letošních Vánoc.

Účelem speciální prokuratury je dostat před soud mafiány a korupčníky Komu zlomí láhev whisky za 630 000 Kč při volbách vaz? - Seznam Médium, nezřídka úzce napojené na stranu SMER Roberta Fica Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) | Boj proti korupcii (gov.sk).

Mimo jiné vyšetřuje i případ vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Jejich rodiče se obávají, že viníci smrti jejich dětí se teď mají velkou šanci vyhnou trestu. Tisíce ľudí, zima, aj rodiny Kuciaka a Kušnírovej. Opozičné protesty rastú, v Bratislave prišlo 15- až 18-tisíc ľudí (dennikn.sk)

S rozpuštěním úřadu speciální prokuratury by reálně hrozilo nebezpečí, že všechny jím prošetřované kauzy dostanou na stůl jiní prokurátoři, kteří se s mnohdy tisícistránkovými materiály nestihnou seznámit včas a případy tak budou promlčeny.

To by podle vrchního státního žalobce Maroše Žilinky snad hrozit nemělo, protože i po případném rozpuštění speciální prokuratury a zařazení žalobců pod krajské prokuratury by jednotlivé kauzy měly zůstat těm samým, kteří už je dozorujícím vyšetřujícím. Žilinka ponechá špeciálnym prokurátorom neukončené trestné veci - SME

Slovenská opozice byla v prvních týdnech kritizována, že nic nedělá, ale stačily necelé dva měsíce a podařilo se jí probudit nespokojené voliče, kteří i v chladném prosincovém počasí míří po tisících každé úterý na náměstí slovenských měst.

Lidé vzkazují Ficovi, aby odešel do Ruska a jeho bývalému spolustraníkovi ze SMERu, někdejšímu premiérovi za HLAS a tomu, kdo de facto díky své podpoře dostal Fica zpátky do sedla Peteru Pellegrinimu pro změnu připomínají jeho slib, že s „Ficem už nikdy“ hanlivou přezdívkou „podržtaška“ Pellegrini: Ja nebudem žiadny podržtaška (youtube.com).

A to by chtěl Pellegrini příští rok s podporou současné vládní koalice tvořené Ficovou stranou SMER, svou stranou HLAS a SNS Andreje Danka kandidovat na prezidenta, byť podporu kontroverzního spoluvládce na oko odmítá Pellegrini odmítl podporu koaliční strany v případě prezidentské kandidatury - Novinky.

Slovenská opozice nespí ani v parlamentu, pomocí obstrukcí se jí podařilo zatím alespoň oddálit rozpuštění speciální prokuratury Newsfilter: Koalícia si nevie rady s disciplinovaným výkonom opozície (dennikn.sk) .

Nespornou výhodou Progresívného Slovenska a dalších stran v opozici je autentická nespokojenost voličů, kteří se cítí podvedeni tím, kam Fico celou zemi kormidluje. Stále hlasitěji je slyšet, že si Slováci svoji zemi ukrást nenechají a varováním před dalším vývojem jim byla i „pochvala“ Fica z úst Vladimíra Putina Putin pochválil Fica a Orbána | iROZHLAS - spolehlivé zprávy. I to byla pro mnohé poslední kapka, aby se vydali protestovat do ulic.

Podrobnější informace najdete:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz