Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš brečí ve sněmovně, že mu po listopadu 1989 nic nepatří

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: David Sedlecký/wikimedia.commons/CC BY 4.0

Jde o výraz absolutní arogance, nebo naprostou ztrátu soudnosti? Andrej Babiš si na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny PČR vzal slovo jako první a spustil litanii, co po listopadu 1989 dopadlo z jeho úhlu pohledu špatně.

Článek

Byl pátek, sychravo a ledy komunismu se v Československu začaly lámat nenápadně - studentskou demonstrací, kterou se unavení komunisté zkusili „umravnit“ po svém - pendreky.

Do měsíce se celý lžisystém převrátil vzhůru nohama, někdo na to dokázal zareagovat rychle a vytřískat pro sebe jmění. Jedním z nich byl i referent zahraničního obchodu z Bratislavy s rudou knížkou, toho času kšeftující v Maroku s fosfáty do hnojiv i do zbraní. Šikovně se naučil pomocí „malá domů“ nabrat první kapitál, aby se mohl časem prostřednictvím nejrozmanitějších kšeftíků dostat k privatizovanému majetku více či méně čestnými cestami.

Když se mu přestávalo dařit při uplácení spřátelených politiků ČSSD, vydal se do jámy lvové zvané politika sám, aby jako čestný rytíř bez bázně a hany dovedl zemi k prosperitě. „Použil“ při tom celou řadu respektovaných osobností, které po čase zase rychle vystrnadil, ale dosáhl svého a stal se ministrem financí a později i premiérem.

Nekonečných 8 let ukazoval, jak se to „správně manageruje“, zbyly po něm dluhy a mrtví z covidové pandemie. Ano, něco opravdu vzkvétalo - jeho firmy, kterým dosazení úředníci umetali cestičku a hájili je proti Evropské unii, až soudný člověk nevěděl, jestli se má spíš hořce smát nebo brečet ostudou.

Drzost dostoupila vrcholu, když se snažil všemi prostředky, včetně citového vydírání pomocí kulky zaslané manželce nebo starého psa z útulku, získat místo prezidenta. Naštěstí se mu to nepovedlo, a tak teď trhá rekordy v počtu a délce „dada vystoupení“ v Poslanecké sněmovně, kde si sem tam hraje na vůdce opozice, byť ani netuší, co to vlastně znamená, protože politice nikdy nerozuměl.

Dnešním výrokem, že „nám tady nic nepatří“ - ▶ Není to skvělé, nám tady nic nepatří, kritizoval Babiš vývoj po listopadu 1989 - iDNES.cz - ovšem nemyslí všechny občany, ale sám sebe a svůj milovaný miliardový holding. Vždyť jemu se nepodařilo koupit si vlastní řetězec prodejen potravin, a proto pořád musí jednat s „ošklivými“ obchodníky, kteří si podle něj nadsazují ceny a mohou za inflaci. Výsledky jeho hospodaření za minulý rok ale mluví o něčem jiném. Koncernu AGROFERT vzrostly loni tržby o 33 % | Agrofert

Když kdysi vznikla parodie v pořadu České televize „Možná přijde i kouzelník“ o hodině dějepisu v roce 2010 - Oldřich Kaiser & Jiří Lábus - Hodina dějepisu roku 2010 - YouTube - ještě jsme se tomu smáli. Bohužel teď jsme ve fázi, kdy si spousta lidí buď už nepamatuje, nebo nechce pamatovat. Celá řada věcí se nepovedla nebo skončila jinak, než jsme si představovali, ale že nám po 34 letech bude lhát někdejší soudruh a spolupracovník STB v parlamentu, to jsme si asi nepředstavovali ani v těch nejošklivějších snech…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz