Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Běloskvrnáč je krasavec popírající zákony aerodynamiky

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: knihoMolka

Běloskvrnáč pampeliškový

Léto je čas motýlů a pokud budete mít štěstí, možná potkáte skutečné rarity. Třeba běloskvrnáče pampeliškového, kterého díky jeho bíle puntíkovaným křídlům a žlutě pruhovanému tělu nejde přehlédnout.

Článek

Amata phegea, jak se tenhle motýl latinsky jmenuje, je možná na první pohled spíš podobný můře, ale nenechte se zmást.

Byť mu příroda nadělila v základu tmavou barvu, jedná se o denního motýla z čeledi přástevníkovitých, který si oblíbil kromě pampelišek i jitrocel. Vyskytuje se tam, kde je teplo - u nás především v řídkých světlých lesích a na teplých stráních. Jinak je jeho domovem hlavně jižní Evropa.

Zajímavostí je jeho asymetrie křídel - horní jsou až 4 cm dlouhá, kdežto spodní dosahují jen přibližně 1/3 jejich velikosti. Správně by takový motýl vůbec neměl vzlétnout, ale běloskvrnáč pampeliškový je bojovník a dovede se vznést do vzduchu, byť jen na krátké vzdálenosti.

Také jeho housenka patří ke kráskám hmyzího světa. Poznáte ji podle výrazné červené hlavičky vykukující z hustého porostu ochlupení hnědočerné nebo hnědošedé barvy.

Čas běloskrvnáče pampeliškového je právě teď - od konce května až do srpna. Tak se po něm poohlédněte, jestli ho nenajdete někde v přírodě i u vás. Vidět ho naživo je totiž svátek pro každého estéta.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz