Hlavní obsah
Umění a zábava

Borůvky vítězem nad Janem Žižkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Kolik byste do sebe dostali borůvkových knedlíků za 30 minut?

Druhý červencový víkend patří v jihočeských Borovanech tradičně slavnosti Borůvkobraní.

Článek

Po oba dny se místní klášter včetně zahrad a parku stanou dějištěm festivalu s emblematickou fialovou barvou a vším, co si lze jen z borůvek představit.

Jihočeské lesy jsou totiž proslulé porostem borůvčí a sladké plody mají přesně se začátkem prázdnin tu správnou zralost. A tak se ve stáncích můžete potkat kromě obligátních koláčů a knedlíků i s borůvkovou zmrzlinou, koktejlem, likérem, ale také mýdlem, solí do koupele a dokonce i s borůvkovým pivem.

Vyhlášené koláče mají na starosti BO ŽENY, neboli Borovanské ženy. Na padesát dívek a paní od 25 let do 80+ si každoročně rozdělí úkoly – některé se vydávají na sběr, jiné pečou a další prodávají. Letos se peklo 300 plechů sladké dobroty a jejich stánek byl po oba dny jako první vyprodaný. Výtěžek z prodeje koláčů je každoročně určen na další akce BO ŽEN, mj. společné výlety.

Tím ale výčet „angažovaných“ stánků zdaleka nekončí – jsou tu se svým občerstvením zastoupeni třeba dobrovolní hasiči nebo spolky myslivců z okolí. Na programu byly kromě vystoupení kapel všech hudebních chutí a divadel pro děti i přednášky o pěstování zahradních borůvek a bezpochyby atraktivní nedělní soutěž o knedlíkového krále.

Koná se pravidelně (kromě kovidové přestávky) už od roku 2004 a na talířích soutěžících postupně přistávají kynuté knedlíky přelité borůvkovou omáčkou zvanou žahour. Stejné knedlíky si může během obou dnů koupit kdokoliv z návštěvníků a porovnat své síly s mistry jedlíky. Přiznávám, že byly skvělé, ale dva byly pro mne až dost. Proto nechápu, jak do sebe 31 soutěžících dovedlo ve 30 minutovém limitu, při 30oC a bez možnosti napít se, dostat víc, než 10 knedlíků. Nakonec se v ženské kategorii podařilo vyhrát hned třem závodnicím, které shodně každá za sebe spořádaly po 11 knedlících.

V mužské kategorii bylo dělené druhé a třetí místo, kde skončili závodníci s 15 knedlíky v sobě. Vítěz jich pak zvládl pokořit dokonce 20. A když už jsme u počtů, zatím absolutní rekord byl nastaven před pár lety, kdy vítěz měl na „kontě“ 27 knedlíků, průměrně tedy jeden lehce přes minutu. Prý ale podle pamětníků bývaly o něco menší, takže tenhle rekord asi hned tak někdo nepřekoná. Pro zajímavost, celkem bylo na Borůvkobraní nachystáno 7000 knedlíků a 400 litrů žahoura.

A jak to bylo s Janem Žižkou? Borovany jsou jen pár kilometrů od jihočeského Trocnova, kde se nikým nepřekonaný vojevůdce před staletími narodil. Zda měl rád borůvky, to se z pramenů zatím zjistit nepodařilo. Ale určitě je miluje jeho jmenovec, který letos soutěžil o krále borůvkových knedlíků jako nejmladší ze všech. Pravda, vítězství mu letos uteklo, ale kdo ví, jestli časem neudělá čest slavnému rodákovi a nevyhraje i tuhle pravda mnohem sladší bitvu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz