Hlavní obsah

Europoslanec točí video u Rudého náměstí, k cestě na Ukrajinu mu chybí odvaha

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Alvesgaspar/wikimedia.commons/CC-BY-SA-3.0

Kontroverzní slovenský europoslanec Ĺuboš Blaha (SMER) si před pár dny zavěsil na své sítě video, kde stojí v Moskvě na pozadí Kremlu a adoruje Rusko. Ostatně, není to poprvé.

Článek

Výrazně levicový Blaha, který se „proslavil“ před rokem po vítězství SMERu ve volbách tím, že hned jako první ve své kanceláři místopředsedy Národné rady vyměnil portrét prezidentky Zuzany Čaputové za revolucionáře Che Guevaru a na předvolebním mítinku za účasti Roberta Fica a dalších špiček strany SMER povzbuzoval dav diváků, aby křičeli, že prezidentka je „americká ku..va“, byl letos v eurovolbách zvolen za poslance Europarlamentu.

Patrně se inspiroval maďarským premiérem Viktorem Orbánem a také se vydal do Moskvy, aby apeloval na mír. Na rozdíl od Orbána se mu sice nedostalo přijetí přímo v Kremlu, přesto měl zajímavý program.

Sešel se se slovenskými studenty, kteří navštěvují MGIMO. Jde o Moskevský státní institut mezinárodních vztahů založený už v roce 1944. Za minulého režimu jím prošli všichni budoucí diplomaté jak ze SSSR, tak z jeho satelitů a spřízněných asijských, afrických či jihoamerických zemí. Ti pak - vyzbrojeni jediným správným (rozuměj sovětským) pohledem na svět - působili na všech diplomatických zastoupeních. Ne neprávem se MGIMO dostalo ještě jednoho označení - škola špionů. Součástí Blahova programu v Moskvě měla být i přednáška na půdě MGIMO.

Kromě už legendárního Blahova prohlášení, že „Rusko je krásné, Rusko je múdré, Rusko je vyspelé,“ se divákům dostalo ujištění, že zatímco ze Západu přichází vše špatné, jedině z Východu přichází mír. Zvlášť zajímavě pak působí Blahovo ujištění, že Slovensko nedodává na Ukrajinu žádné zbraně. Což ovšem není pravda, protože slovenské zbrojovky prodávají na Ukrajinu své výrobky i po nástupu vlády Roberta Fica a ministra obrany Roberta Kaliňáka na podzim loňského roku.

Reakce na Blahovo vystoupení na sebe nedala dlouho čekat. Zatímco slovenská vláda mlčí, slovenští dobrovolníci, kteří pravidelně vozí pomoc na jihovýchod Ukrajiny, nabídli Blahovi, že ho s sebou vezmu na poučnou cestu. Mohl by se třeba potkat se sedmadvacetiletým Andrejem, který během ruského zajetí částečně ochrnul, s Olgou, která během svého věznění Rusy rok neviděla denní světlo a dodnes si nese trauma z četných znásilnění, s Vasilem, jehož ženu mu před očima roztrhal ruský granát nebo s ani ne šestiletou holčičkou, která jako jediná z celé rodiny přežila útok ruskou raketou. Ostatně, jde o dítě ve věku Blahových potomků, tak by jí o to víc mohl rozumět. Jenže to by nejdřív musel získat odvahu, aby se za ní také vydal a podíval se jí přímo do očí.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz