Hlavní obsah
Lidé a společnost

Fico věští hrozné věci, novinář přiznal komunikaci se ženou atentátníka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: knihoMolka

Peter Bárdy vydal o Robertu Ficovi knihu, ten se teď kvůli ní chce s novinářem soudit

Slovenský novinář a šéfredaktor Aktuality.sk Peter Bárdy uvedl ve svém podcastu Bárdy a Káčer, že komunikoval s manželkou Juraje Cintuly. Jde o střelce, který v květnu útočil na premiéra Fica.

Článek

Atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, který spáchal jedenasedmdesátiletý důchodce v Handlové, nebyl podle vyjádření Nejvyššího soudu Slovenské republiky teroristickým činem, přesto je i nadále vyšetřován v režimu utajení.

Dosud bylo vyslechnuto přes 100 osob, včetně bývalého policejního ředitele Štefana Hamrana, který po loňském nástupu čtvrté Ficovy vlády k moci, od policie odešel. Vyšetřovatelé se ho prý ptali i třeba na to, zda má Fica rád.

O to překvapivější bylo vyjádření samotného Roberta Fica v programu „Sobotné dialogy“ v Rádiu Slovensko minulý týden, který uvedl, že ve zprávě o atentátu na jeho osobu jsou „strašné věci“, a že atentátník nebyl „žádný pojašeněc“, ale opoziční aktivista s plnými kontakty na opoziční strany a „možná ještě dál“.

Není bez zajímavosti, že zpráva o atentátu údajně vzniká nikoliv na policii, ale u tajné služby SIS, kterou řídí syn Ficova přítele Tibora Gašpara a člen vládní strany SMER Peter Gašpar, byť dosud nemá platnou bezpečnostní prověrku.

Ministr vnitra Matúš Šutaj Eštok k tomu prohlásil, že si zprávu od SIS objednal osobně právě Fico, a byť se později snažil vzít svá slova zpátky, vypovídá to mnohé o způsobu, jak objektivně asi celé vyšetřování probíhá.

Pozadí vzniku zpravodajských služeb a to, jak se pracuje na tajných zprávách, spolu v posledním díle svého podcastu „Bárdy a Káčer“ probíral bývalý ministr zahraničí a velvyslanec Robert Káčer se šéfredaktorem Aktualit.sk Peterem Bárdym a redaktorkou Laurou Kello Kalinskou.

Na přímou otázku, zda byl Peter Bárdy v kontaktu s Jurajem Cintuou, přiznal novinář, kterého Fico žaluje kvůli své fotce na obalu knihy „Fico - posadnutý mocou“ o 100.000 Eur, že komunikoval v minulosti prostřednictvím svých sítí několikrát s manželkou vyšetřovaného atentátníka.

Pokaždé se jednalo výhradně o vyřizování objednávek Bárdyho knih - kromě Fica také psal o bývalém premiérovi Igoru Matovičovi a o minulé slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové.

Pokud bude vycházet SIS i z takových informací, jako kdo si koupil jakou knihu, asi nebude překvapením, že se ve zprávě skutečně objeví nejrůznější „strašné věci“ vetkané do konspirační sítě.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz