Hlavní obsah
Umění a zábava

Gottwald kontra naháči na českobudějovické Šumavě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Místo sochy komunistického prezidenta dostala prostor vodní instalace, která zve k setkávání malých i velkých obyvatel sídliště Šumava v Českých Budějovicích.

Kdysi se to tu jmenovalo sídliště Vítězný únor čili „Vítězák“ a uprostřed stál na soklu první komunistický prezident Klement Gottwald, aby se pyšně díval na socialistické hemžení u svých nohou.

Článek

Po listopadu se pro sídliště vybralo neutrální jméno „Šumava“, místo Gottwalda se po ploše proháněla okolečkovaná prkýnka a lidé si na tomhle náměstí ne a ne zvyknout posedět.

Ještě později se našly v českobudějovickém rozpočtu nějaké „zbytné drobné“ na investice, aby se prostor trochu ozelenil, přidaly se lavičky. Konečně si místní mohli začít zvykat, že by se cestou do obchodů, k lékaři, na poštu nebo z trolejbusu mohli chvíli zastavit a prohodit pár slov se sousedy.

Během června se veřejný prostor na jednom ze tří megasídlišť na levém břehu Vltavy znovu proměnil. „Na svědomí“ to mají architekt Jan Fabián a sochař Matouš Lipus, kteří sem umístili svou instalaci „Ptačí sněm“. Nejde jen tak o nějakou sochu, ale o pobytové bidýlko, kam se vejdou dospělí i děti, aby si mohli společně „zahřadovat“.

Dočasný objekt má podle obou autorů lidem připomenout, že město není domovem jen pro lidi, ale i pro rostliny a samozřejmě i ptáky. Ostatně, kdo bydlí výš, než v prvním patře, často může pozorovat nepřeberné množství havranů, vrabců, strak, a dokonce se sem tam najde i soví hnízdo - třeba ve špičce smrku nedaleké mateřské školy.

Pro děti má instalace na náměstíčku ještě jedno kouzlo - uprostřed rozpáleného sídliště a daleko k veřejným bazénům se tu mohou v horkých letních dnech ochladit ve vodní skluzavce s minibrouzdalištěm v dojezdu. A to už vážně stojí za to, přemluvit mamku, taťku nebo starší sourozence na procházku „ke Gottwaldovi“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz