Hlavní obsah
Aktuální dění

Jak přišla základní škola o zahradu a kdo na tom získá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Prozatím je na březích Svratky jedno velké staveniště.

Žáci, učitelé i družináři jsou obvykle nadšení, když o přestávce, při vyučování, nebo po něm mohou jít ven. Nejlepší je v takové situaci vyběhnout na školní zahradu, zvlášť tam, kde je jinak hustá doprava.

Článek

Brněnská ZŠ Bakalovo nábřeží měla ještě nedávno velkou školní zahradu i menší hřiště na míčové hry. To ale bude od nového školního roku minulostí. Už v loňském roce přišla zahrada o všechny stromy a schovávačky v keřích, ale část místa na hraní pořád zbývala.

Důvodem je přilehlý tok řeky Svratky, kde se momentálně budují velkorysá protipovodňová opatření a navázat by mělo budování první brněnské náplavky se spoustou atrakcí. Celá stavba se teď podle původního plánu měla chýlit k závěru a součástí školy by byla zbrusu nová zahrada včetně vybavení.

Zatím to ale vypadá, že minimálně další rok budou děti skrz okna školní jídelny pozorovat jen stavební techniku a o proběhnutí se na vzduchu si budou nechávat zdát.

Důvodem je přes 100 let starý železniční viadukt v ulici Uhelná. Na jeho sloupech se objevily praskliny související s narušenou statikou. Dělníky teď čeká zpevňování viaduktu pomocí obručí a následná injektáž.

Další problém se objevil i na Táborského nábřeží, tam byl pro změnu nainstalován geodetický monitorovací systém jako prevence případných posunů půdy.

Podle vizualizací na stránkách Kanceláře architekta města Brna Podívejte se, jak bude vypadat nábřeží Svratky v roce 2023 | KAM Brno by se mělo celé nábřeží zpřístupnit tak, jak je tomu zvykem třeba v Paříži nebo v Praze. Časem je tu plánována i kavárna a prostor pro drobnější kulturní akce. Ale hlavně by to mělo být místo, kde se Brňané dostanou blíž k vodě a kde se voda - v případě vysokého stavu - nedostane blíž Brnu. Součástí řešení jsou i záplavové tůně a mokřady, které by si měly poradit s přívalovými dešti nebo až třicetiletou povodní.

Snad se projekt brzy - byť se zpožděním - zrealizuje a nejen děti ze ZŠ Bakalovo nábřeží na tom získají nový rozměr zeleně uprostřed moravské metropole.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz