Hlavní obsah
Jídlo a pití

Je libo smažák s michelinskou hvězdičkou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: tipnavylet.cz

Česká vláda dala na lobbing místních šéfkuchařů a rozhodla se odsypat ze státního cca 50 milionů na to, aby naše gastronomie nevypadla ze slavného průvodce všech gurmánů Michelin.

Článek

Údajně se nám to má brzy vrátit zpátky do kasy ve formě až padesáti tuzemských restaurací uvedených v příštích ročnících světoznámého průvodce.

Když pominu ideu, že Michelin původně vznikl jako jednoduchý francouzský poradce těch, kteří si koupili od výrobce stejnojmenné pneumatiky pro své pojízdné miláčky, a měl řidičům jen doporučit, kde se dá cestou slušně najíst, měla jsem pocit, že šlo o prestižní ocenění, jaké si nelze koupit.

V podcastu 5.59 mne ale novinářka Petra Tajovský Pospěchová vyvedla z omylu, když zmiňovala, že Thajsko, Dubaj nebo Kalifornie už si zvykly „své Micheliny“ platit. Pak je otázka, jestli se úplně nevytratil původní smysl ocenění, totiž vyzdvihnout ty, kteří dělají špičkovou gastronomii a nehází jen „flákotu na pánev“, aniž by o své práci přemýšleli a snažili se ji zlepšovat, a to včetně udržitelnosti.

Takhle se možná můžeme v budoucnu dočkat i momentu, kdy bude v Michelinu doporučení na smažený sýr s tatarkou (nic proti, občas si ho ráda dám, ale za vrcholný gastronomický zážitek bych ho neoznačila ani omylem). A to už si budeme možná připadat jako ve slavném de Funesově filmu Křidýlko nebo stehýnko.

To už je mi mnohem sympatičtější projekt Lukáše Hejlíka Gastromapa, který si poctivě objel, odjedl a napsal vlastního českého „michelina“ . A úplně nejvíc dám na pochvalu svých známých, kteří mi na základně testování vlastních chuťových buněk i dalších vjemů (jí se přece i očima a hodně velkou roli hraje i prostředí a chování personálu) poradí, kam by mělo smysl si jít opravdu pochutnat a kde se naopak chovají jako Švejkův Palivec.

Fakta si poslechněte v:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz