Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Jidášovy penízky cinkají v lese i na skládce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Rostlina s poetickým názvem měsíčnice vytrvalá je přes svůj půvab mimořádně skromná - najdete ji kromě stinných lesů i na rumištích a v roklích, kde rozkvétá od konce dubna až do června.

Článek

Lunaria Rediviva, jak zní její latinský název, je domovem prakticky po celé Evropě. Zřídka zůstává osamocená, většinou ji najdete v hustých porostech, kdy vám celá krajina během jara doslova zfialoví před očima.

Spolu se svou příbuznou - měsíčnicí roční - patří mezi brukvovité rostliny, které jen vzácně rostou planě. Jejich „sestřenicí“ je třeba mnohem známější, průmyslově pěstovaná řepka olejka, ale také planá tařice nebo řeřišnice.

Foto: knihoMolka

Lán měsíčnic v lese

Zajímavá proměna se stane s měsíčnicí na podzim, kdy dozrává. Na jejím už bezlistém stvolu se udržují atraktivní elipsovité šešulky, které se používají do suchých vazeb. Díky nim se také měsíčnici přezdívalo „Jidášovy“ nebo „čertovské penízky“.

Až v posledních letech se měsíčnici dostává pozornosti i ve farmacii. Ze semen uložených v šešulkách se lisuje olej bohatý mj. na Omega-9 kyseliny, které působí protizánětlivě a zabraňují vzniku arteriosklerózy. To lze ale dosáhnout jen na odborných pracovištích, proto se měsíčnice v lidovém léčitelství prakticky nepoužívá.

Foto: knihoMolka

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz