Hlavní obsah
Umění a zábava

Julie na česneku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo vás naučil vařit? A kdo vás naučil užívat si vaření?

Článek

Jednou za čas si na ně vzpomenu a dám si nášup. Mluvím o kombinaci Julie & Julia, dvou ženách, které mne přinutily dívat se na vaření trochu jinak. Ne jako na povinnost, jak nakrmit rodinu, aby neumřela hlady (což v době supermarketů asi hned tak nehrozí, chipsy a colu si dokáže koupit každý, kdo má pár korun po ruce…) - ale jako na radost.

Vařit jsem se pokoušela vlastně až v momentě, kdy jsem se přestěhovala přes půl republiky a začala žít „sama na sebe“. Ano, první pokusy s těstovinami, sýrem a kečupem už dnes milosrdně zavál čas, ale přiznám se, že neinspirativní paneláková kuchyně byla vysloveně odpuzovačem větší kreativnosti.

Změna přišla s pronájmem, kde kuchyně byla sice úzká, ale hezká. Navíc se stalo mou ambicí nakrmit spolubydlícího, ze kterého se potenciálně měl vyklubat manžel. Holt staré dobré „láska prochází žaludkem“. V té době se výjimečně v mém životě objevila - coby součást vybavení najatého bytu - i televize, a v ní i hvězda nového milénia - „naked chef“ Jamie Oliver.

Pokud jste tohohle „Davida Copperfielda s vařečkou“ nikdy neviděli, zkuste si najít jeho starší videa, kde mladík těsně po dvacítce vaří na pláži, obírá u rodičů v bylinkové zahrádce větve a trsy čerstvého koření, a nebo si pozve domů partu kámošů po pařbě a udělá jim pravou anglickou snídani. Navíc pokaždé napřed vyrazil na nákupy Londýnem či venkovem - a to byla jízda pro oči, při které se sbíhaly všechny sliny. Ňam, i přes miniobrazovku jsem doslova hltala, s jakou lehkostí všechny ty dobroty připravuje. Nic na tom nezměnil ani fakt, když jsem se později dočetla, že vyrostl v kuchyni rodinné hospody, kde se kvůli dyslexii „schovával“ před učením do školy.

V kuchařském rozletu mne ale doslova katapultovala dvojice Julia Child a Julie Powell. Ani nevím, co mne napadlo si koupit knížku druhé jmenované o jejím projektu „Julie & Julia“. Frustrovaná skorotřicátnice z New Yorku, která nemůže mít děti a nežije život, jaký si představovala, se tam rozhodne během 365 dnů uvařit 524 receptů z knihy Umění francouzské kuchyně a ještě o svém snažení psát blog.

„Umění“ od Julie Childové - bývalé tajné agentky a poté úspěšné popularizátorky dobrého vaření a jídla se dá bez nadsázky označit za průlomovou knížku (a navazující TV show), která naučila Američanky opravdu vařit a ne jen ohřívat polotovary.

O životních a kuchařských peripetiích obou žen existuje film s křestními jmény v názvu, kde jejich představitelky v podání „k sežrání“ úžasné Meryl Streep a mile (relativně) nešikovné Amy Adams přesně vystihly poselství, že ne každý den se musí všechno v kuchyni podařit, ale důležité je vařit s láskou a nadšením. Tak dobrou chuť…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz