Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karle, komu jsi prodal Vary?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Jednou z perel v karlovarském náhrdelníku je slavný hotel Pupp, kde bývají ubytovány největší hvězdy Mezinárodního filmového festivalu KV. I tady měli před časem kupní úmysly obyvatelé bývalých sovětských republik.

Díky rodinné konstelaci jsem do Karlových Varů jezdila od dětství, a tak jsem měla každý rok možnost vidět, jak se vyvíjejí v čase.

Článek

Ze západočeského lázeňského trojúhelníku jsou mojí srdcovkou ty nejmenší - Františkovy Lázně.

Shodou okolností jsem ale byla nejčastěji v těch nejproslulejších - v Karlových Varech. Díky rodinnému zázemí jsme procourali nejen kolonády od Puppu až k Thermalu, ale znala jsem i obě vlaková nádraží (dlouho katastrofa), městskou dopravu (v posledních letech výrazné zlepšení) a „obyčejné“ Vary, kde se skutečně žije (bohužel mají pořád do výstavnosti lázeňské čtvrti daleko).

Řadu let mne mrzel stav Národního domu, který se rozpadal před očima. Na školním výletě jsem ho zažila těsně před zavřením, kdy už samet na židlích i zlacení na stěnách byly řádně ošoupané. Národní dům po letech chátrání sice povstal z popela, ale na další místa obnova ještě čeká.

Nespornou atrakcí pro Varáky i hosty byl (a snad už zase je) unikátní bazén nad hotelem Thermal zabudovaný přímo do skály. Plavání s vyhlídkou jsem si vždycky ráda užívala.

Jeden čas jsem ale začínala mít Varů „plné zuby“ - to když si z nich ruská komunita udělala de facto český Krym. Z řady rozhovorů s prodavači, lázeňskými i jen tak s obyvateli jsem zjistila, že ruský fenomén je značně rozpínavý a chování hostů by ve slušné společnosti komentovat ani nešlo.

Vzpomínkou na ony časy je řada více či méně opuštěných domů a celé „městečko duchů“ na okraji Karlových Varů s řadami rodinných domů postavených ruskými investory, kde nikdy nikdo nebydlel. Karlovy Vary vsadily na kartu zahraniční klientely, zvlášť z postsovětských republik. Ta se bohužel s časem ukázala jako nevýherní.

Naproti tomu se již zmiňované Františkovy Lázně rozhodly vsadit na kartu rodinnou - postavily moderní aquapark a nabízejí celou škálu programů pro celou rodinu, včetně dětí. To bylo ještě před pár lety - v čase křížkových pacientů - naprosto nemyslitelné. Vzpomínám si, že když jsem se chtěla jednou podívat, jak to vypadá uvnitř lázeňského domu, kde byl pacientem rodinný příslušník, byla jsem coby dítě školou povinné vpuštěna jen na recepci a dál už ani krok.

A co vy? Znáte lázeňský trojúhelník, kam patří i Mariánské Lázně, nebo raději jezdíte za odpočinkem jinam?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz