Hlavní obsah
Knihy a literatura

Povinná četba (nejen) pro sebevrahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Foto: Každý život může mít nepřeberně alternativ, teď je otázka, za jakou cenu je prožít.

Když už vážně nic nemá cenu a všechno se hroutí pod rukama, je čas to skončit.

Článek

Alespoň tak si to představuje neúspěšná hudebnice a čerstvě i nezaměstnaná Nora Seedová, když přijde kromě práce i o bydlení a nádavkem i oblíbeného kočičího společníka.

Ale protože tak knížka Půlnoční knihovna od Matta Haigha teprve začíná, je jasné, že s tím koncem života jedné zoufalé duše to bude mít ještě pokračování.

Hlavní zápletka se odvíjí od Nořiny vášně pro knížky a její někdejší oblíbenou knihovnici. Ta se totiž stává hrdinčinou průvodkyní po speciální Půlnoční knihovně, kde si každý, kdo míří na onen svět může ještě vyzkoušet, jestli by mu nebylo líp v alternativním světě.

Každá životní křižovatka se totiž může stát novou realitou a záleží jen na Noře, zda se rozhodne vrátit do vztahu ke svému někdejšímu partnerovi a otevřít si s ním hospodu, nebo se vydá za polárním výzkumem, s kamarádkou se odhodlá přestěhovat z rodné Anglie do slunné Austrálie a vydělávat si tam jako plavčice nebo se ponoří do světa rodinky jako ze žurnálu, kde nechybí kromě dvou dětí a manžela ani pes.

Nejprve se zdá, že alternativ může být neskutečně a že takových poutníků různými životy je víc, ale čím déle se Nora rozhoduje, tím je zřejmější, že její čas se krátí a knihovna se začíná hroutit a pohřbí v sobě i samotnou čtenářku životů.

Původně se mi do celkem hojně inzerovaného románu ani nechtělo, ale nakonec mne přesvědčila známá, se kterou máme z 80 % stejný literární vkus. Proto jsem knížce, o které jsem byla přesvědčená, že se jedná o další marketingovou rychlokvašku, dala šanci – a nakonec jsem nelitovala.

Hledáte-li svižné a přitom chytré čtení, je Půlnoční knihovna celkem doporučitelný tip nejen na dovolenou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz