Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pusťte je do muzea!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snaha dostat se do Národního muzea možná mohla mít nečekaný pozitivní efekt.

Článek

Když před zhruba 200 lety vznikala první muzea, bylo to z bohulibých pohnutek - ukázat lidem v časech, kdy i tištěné noviny byly zatím zvláštností a libůstkou bohatších a o rozhlasu, televizi či internetu se neuvažovalo ani v dobrodružných románech - něco z minulosti a něco z nově objevených světů.

Pohříchu si asi většina dříve narozených pod pojmem muzeum představí zaprášené vitríny a sem tam nějakého vycpaného savce či ptáka. Ostatně, ruku na srdce, kdo z vás chodí dobrovolně do muzea?

Jenže současná muzea - včetně nových expozic Národního muzea - už zdaleka nepředstavují jen pouť nekonečnými sály, čtení sáhodlouhých popisek, kde se návštěvník v půlce ztratí, nebo zírání na dávné sbírky motýlů a nerostů, o kostrách ani nemluvě.

Moderní výstavy a expozice jsou plné barev, interaktivních panelů, kvízů pro děti a hlavně - informací, které by si každý měl sem tam osvěžit.

Ukázala to už před časem výstava Sluneční králové a určitě to bude i celá řada dalších. Jedno je ale jisté - pokud člověk přijde do muzea, kultivuje svojí duši. A často narazí na události a souvislosti, které mu buď ze školy neutkvěly, nebo se za jeho časů ani nevyučovaly.

Jsem přesvědčená, že člověk, který se zajímá o své okolí, historii a má určitý vhled do dění kolem sebe, se nenechá jen tak opít rohlíkem. Možná, že i ti, kteří se minulou sobotu chtěli dostat do Národního muzea, by třeba tváří v tvář celé té pestré paletě informací zapomněli, že se chtěli chovat nekulturně a třeba by se jim zalíbilo pro příště sbírat poznání jinde než na facebooku.

„Inter arma silent musae“ sice Cicero prohlašoval o umění jako takovém, ale tady by to třeba šlo obrátit a parafrázovat, že „mluví-li muzeum, spory utichají.“ Kéž by tomu taky bylo…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz