Hlavní obsah
Knihy a literatura

Putinovy války jsou knihou, která se čte s prstem na mapě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Při četbě knihy doporučuji otevřít si atlas na mapě s Ruskem, bude se vám to hodit pro zorientování se, kde všude už Putin válčil.

Pokud si myslíte, že Ukrajina je prvním zářezem na pažbě Vladimíra Putina, pak máte hodně krátkou paměť.

Článek

Jestli si chcete osvěžit, kam už za dobu svého panování Vladimír Vladimírovič posílal umírat svoje spoluobčany, je nyní k dispozici „encyklopedie ruských válek“ od britského autora Marka Galeottiho.

Nenechte se mýlit, že jde o salónního pisálka, který doma u krbu jezdí prstem po mapě. Jestli o sobě někdo může v současnosti bez uzardění prohlásit, že se orientuje v dnešním Rusku, pak je to právě britský historik Mark Galeotti.

Sovětskému a postsovětskému prostoru se věnuje více než 30 let, nesčetněkrát byl v Rusku i v dalších postsovětských republikách a dostal se i do vojenských zařízení, kam Rusové hned tak někoho nepustili. Podařilo se mu za ta léta nastudovat řadu veřejných a občas i  tajných dokumentů (korupce funguje všude, v Rusku zvlášť).

Díky tomu je jeho kniha Putinovy války: Od Čečenska po Ukrajinu plná detailních informací ze všech konfliktů, které se na území bývalého SSSR od roku 1991 do současnosti odehrály, ale zdaleka nejen o nich.

Knížka totiž nezačíná až s nástupem Putina do prezidentské funkce, ale pro kontext se vrací do momentu kolapsu „obra na hliněných nohou“, jak se Sovětskému svazu na začátku 90. let přezdívalo.

Právě v té době, kdy se překotně odtrhávaly jednotlivé svazové republiky a území, se totiž zakládalo na většinu budoucích konfliktů. Armáda tehdy nedostávala peníze, chybělo základní vybavení, nebyly byty pro důstojníky stažené z posádek v zahraničí (týkalo se to mj. i posádek z Československa) a všeobecně vládl chaos. Navíc hrozilo, že se nepodaří „uhlídat“ jaderné zbraně, které byly najednou na území tří samostatných států - kromě samotného Ruska i na Ukrajině a v Kazachstánu.

Mark Galeotti provádí na 406 stranách svoje čtenáře krok za krokem všemi fázemi obou Čečenských válek, Gruzií, Krymem, Donbasem, Sýrií a začátkem války s Ukrajinou. Nechybí ani analýza vztahů s muslimy, Čínou, NATO a dalšími zeměmi, zhodnocení Putinova snu o „velké šestce“ moderních zbraní a úvaha o budoucnosti Ruska.

Putinovy války nejsou oddechovým čtením před spaním, ale spíš podrobným a skvěle zpracovaným dílem. Zvlášť bych upozornila na barevnou fotografickou přílohu složenou ze snímků ruské vojenské techniky a podrobný rozbor jednotlivých součástí ruské armády platný logicky do vpádu na Ukrajinu.

Galeotti nezapomíná ani na lokální konflikty v řádu dnů, roli pololegálních wagnerovců, ke kterým se Moskva původně nehlásila a věnuje pozornosti i fenoménu „bílé propagandy“ a „černé psychologické války“, včetně působení Oddílu 29155, se kterým jsme v České republice měli „osobně“ tu čest, když jeho členové vyhodili do vzduchu muniční sklad ve Vrběticích.

Závěrečná kapitola o „Speciální vojenské operaci“ na Ukrajině v původní verzi knihy nebyla a Galeotti ji dopisoval až po vpádu ruské armády ke svému západnímu sousedovi.

Po předchozí knize "Musíme si promluvit o Putinovi"(Host, 2019) jde o další „povinnou“ knihu pro všechny, kdo by chtěli získat alespoň obrysový náhled do dění v Rusku a nechtějí jen stavět jen na dojmech, ale na faktech.

Mark Galeotti: Putinovy války: Od Čečenska po Ukrajinu, nakladatelství Bourdon, 2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz