Hlavní obsah
Aktuální dění

Samizdatový Podzemný kuriér črtá Slovensku možnou cestu do pekla

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marta Boroń/wikimedia.commons/CC-BY-2.0

Tatry - ilustrační foto

Podzemný kuriér jako jediný informuje o vstupu ruského vojska na území Slovenska i o tom, že se k zemi pod Tatrami obrátili všichni jeho bývalí spojenci zády. Pro Slováky je to skutečný šok.

Článek

Naštěstí jde zatím jen o fikci. Podzemný kuriér je projekt slovenských novinářů v čele s reportérem Tomášem Forró, který přiznanou fikcí popisuje stav, v jakém by se Slovensko mohlo v budoucnosti ocitnout, pokud jeho současná politická garnitura nepoleví jak v rozkladu demokracie, tak i ve vypjaté zahraniční politice vůči Evropské unii, USA i NATO.

Projekt Podzemný kuriér zavádí čtenáře do roku 2028 a detailně popisuje, jak by se vyvíjela situace, kdyby opravdu napochodovala Rudá armáda po 84 letech zase Dukelským průsmykem k našim východním sousedům, kteří by předtím vystoupili z NATO.

Jednotlivé články se nečtou zrovna lehce, zvlášť třeba pokyny, jak se chovat při raketovém náletu či výzvy, jak pomáhat utečencům z východního Slovenska. Základní premisou je porážka Ukrajiny, její obsazení Putinovým vojskem a kremelská chuť ukousnout si další území, kterému přizvukuje z jihu Maďarsko činící si nároky na část původního „Horního Uherska“.

Dění na hranici doplňují i články o jednání politiků, kteří ještě nedávno veřejně vyjadřovali své názory, že „Rusko je krásné, Rusko je múdré“, jako letos čerstvě zvolený europoslanec za stranu SMER Ĺuboš Blaha.

Tomáš Forró je nezávislý reportér, který mapoval situaci na rusko-ukrajinské hranici už od roku 2016, tedy ještě před vypuknutím konfliktu v únoru 2022, a to z obou stran hranice, takže má víc než přesnou představu podloženou vlastními zkušenostmi, co všechno vpádu ruské armády na Ukrajinu předcházelo. Ke spolupráci přizval nejen novináře, ale i renomované analytiky, což z jeho projektu dělá mnohem víc, než jen dojmologii „co by-kdyby“.

O tom, jak moc projekt tnul do živého, svědčí i oficiální stanovisko Úřadu vlády Slovenské republiky vydané na jeho facebookové stránce. V něm úřad označuje Podzemný kuriér za nebezpečný hoax a ohrazuje se proti šíření paniky a strachu mezi občany. Přitom zapomíná, že je projekt od začátku avizovaný jako čistá fikce, na rozdíl od řady vyjádření slovenských vládních politiků před loňskými parlamentními a letošními prezidentskými volbami.

Zvlášť při druhých jmenovaných byl protikandidát současného prezidenta Petera Pellegriniho reprezentující prodemokratické směřování země Ivan Korčok vysloveně označován za muže, který chce válčit, a šířila se o něm řada dezinformací nejhrubšího zrna. Bylo to téměř jako přes kopírák, jak jsme to zažili i při našich prezidentských volbách, kde byl terčem podobných fake news a dezinformací pro změnu Petr Pavel.

O tom, že si řada Slováků uvědomuje, do jakého nebezpečí se momentálně jejich země řítí, svědčí i fakt, že na donátorské platformě získal projekt Podzemný kuriér místo požadovaných 3 000 € už bezmála 29 000 Eur, a to ještě do skončení kampaně zbývá 26 dnů.

Pokud se podaří vysbírat ještě o 1 000  € víc na 30.000, slibují autoři, že navíc doručí výtisky do těch slovenských regionů, kde je vstřícnost k Rusku vysoko nad evropským průměrem. Možná by se podobný projekt hodil jako budíček  u nás.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz