Hlavní obsah
Lidé a společnost

Sličné „upírky“ lákaly na transFUSKY a žádaly kolemjdoucí o krev

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: knihoMolka

Během festivalu Daruj krev, Brno! byla možnost zakoupit si originální ponožky zvané transFUSKY.

Léto je čas festivalů hudebních, divadelních nebo filmových, ale už jste někdy slyšeli o „krvavém“ festivalu? Jeho premiérový ročník se uskutečnil v pátek na piazzettě Janáčkova divadla v Brně.

Článek

Kdo se někdy ocitl na operaci, pravděpodobně mohl dostat transfúzi krve. A teď si představte, že by na operačním sále tahle životodárná tekutina chyběla třeba právě vám nebo někomu z vašich blízkých.

V České republice funguje registr dobrovolných dárců krve, což je aktuálně necelých 250 tisíc mužů a žen mezi 18 až 65 let, kteří netrpí vážnější alergií, neprodělali zánět jater či ledvin, nepotkal je infarkt, nemají vysoký krevní tlak nebo srdeční vadu, nejsou po transplantaci, neprodělali tuberkulózu, nejsou HIV pozitivní, promiskuitní a neužívají nebo v minulosti neužívali nitrožilně drogy.

Do ideálního počtu se jich momentálně nedostává přibližně 70.000. Převážně chybí ti, kdo mají krevní skupinu 0, ale zájem je i o A a B. 

Foto: knihoMolka

Součástí festivalu před Janáčkovým divadlem byla možnost prohlédnout si interiér vozu rychlé záchranné služby nebo si vyzkoušet na figurínách různých velikostí (dospělý, dítě) masáž srdce a dýchání z úst do úst.

Tedy ne, že by dárci úplně nebyli, ale část především mladších adeptů raději míří na soukromá odběrná místa, kde mohou získat za plazmu ze své krve finanční odměnu „na ruku“. Jejich plazma se pak zpravidla vyváží mimo Českou republiku, a tudíž chybí v našich nemocnicích.

Během jednoho běžného odběru se získává 450 ml krve, která se dál zpracovává. Ale i dobrovolní dárci získávají něco zpátky - v den odběru mají nárok na plně hrazenou dovolenou a pokud darují pravidelně, mohou si za každý rok odečíst z daní 3.000 Kč. Samy stanice si pro své „věrné“ občas chystají ještě speciální odměny navíc.

Každoročně se ale několik set dobrovolných dárců z registru musí vyškrtnout z důvodu vyššího věku, medikace, nemocí nebo úrazů, po kterých sami dostanou transfúzi. I proto nově letos padá pravidlo, kdy nesměli svou krev darovat zdraví homosexuálové.

Foto: knihoMolka

Příchozí se mohli nechat zapsat také do registru dárců kostní dřeně

Přesto je prvodárců pořád málo. I z toho důvodu se uskutečnil 14. 6. - přesně v termínu Světového dne dárců krve - 1. ročník festivalu Daruj krev, Brno!, který měl oslovit především nové prvodárce.

Před Janáčkových divadlem, což je mimochodem největší divadelní budova v ČR, jej uspořádala Fakultní nemocnice Brno ve spolupráci se svými pracovišti a dalšími partnery.

Kromě Transfúzní stanice se v jednotlivých stáncích prezentovali i největší „spotřebitelé“ krve a krevních derivátů - Interní hematologická a onkologická klinika a Klinika dětské onkologie. Nechyběla ani Gynekologicko-porodnická klinika, která informovala o možnosti darování pupečníkové krve přímo při porodu.

Foto: knihoMolka

Součástí zápisu do registru kostní dřeně byl odběr krve přímo na místě

Speciální kategorií je darování kostní dřeně, což je šance, jak zachránit život některému z pacientů s leukémií, pokud se ukáže, že jste pro něj vhodným dárcem. Pak se mu můžete doslova „zapsat do života“ a získat si i nového přítele. Vzhledem k tomu, že registr funguje mezinárodně, tak to může být klidně někdo třeba z druhého konce Evropy.

Posluchači lékařské fakulty Masarykovy univerzity si pro zpestření odpoledne připravili jednoduché úkoly pro nejmenší. Ti si svými znalostmi o zdraví a šikovností při zdolávání opičí dráhy mohli vysoutěžit drobné dárky.

Foto: knihoMolka

Premiérový ročník Daruj krev, Brno! se těšil pozornosti všech věkových kategorií

Starší příchozí zase bavili herci a zpěváci z Městského divadla Brno, kteří v pravidelných intervalech zpívali melodie z oblíbených muzikálů či české evergreeny, třeba z éry Semaforu.

Originální upomínkou na festival byla speciální edice skleněných kuliček ozdobených symbolickou rudou kapkou krve uvnitř, které od 11 až do 23 hodin padaly vždy v celou hodinu z Brněnského orloje na náměstí Svobody. Dohromady si jich zájemci odnesli celkem 13.

Foto: knihoMolka

Brněnský orloj

Doufejme, že to byla šťastná 13, která přivede na Transfúzní stanici v příštích měsících nové dárce nejcennější tekutiny, jakou můžeme jeden druhému dát.

Pro další informace:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz