Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stíhačky Mig-21 se srazily přímo nad sídlištěm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pozary.cz

Několik domů a desítky aut měla na svědomí srážka vojenských stíhaček nad českobudějovickým sídlištěm Vltava.

Pokud čekáte další článek z válkou zkoušené Ukrajiny, předem vás musím uklidnit. To, co uvádím v titulku, je naštěstí věc stará na den přesně 25 let, ale na druhou stranu se stala v České republice.

Článek

Bylo ráno 8. června 1998 a nám právě skončila redakční porada Českobudějovického deníku. V tu chvíli zazvonil telefon a náš externista Martin hlásil, že se srazila letadla. Moc jsme mu na první dobrou nevěřili, ale vzápětí se zpráva potvrdila z dalších zdrojů a kolegové naskočili do redakčních aut směr sídliště Vltava.

Dnes bychom měli hned sociální sítě plné očitých svědectví, ale tenkrát se teprve testoval první redakční digitál (byl ideální na fotky obzvlášť líného šneka, cokoliv rychlejšího se jevilo jen jako šmouha).

Ti, kdo zůstali v redakci, čekali katastrofu s kusy těl a obrovskou škodou. I když si leckdo o novinářích myslí, jaké jsou hyeny toužící po krvi, hromadně se nám ulevilo, když se nepotvrdila žádná oběť.

Postupně jsme se dozvídali, že se srazily dvě vojenské stíhačky domovem na budějovickém vojenském letišti. Pilotům se podařilo včas katapultovat, školka, která v inkriminovaném čase údajně pravidelně procházela místem dopadu na procházku, se opozdila a pán, který měl vynést odpadkový koš do kontejneru, který právě lehl popelem, se zdržel.

Okolní panelové domy byly poničeny troskami a hořícím palivem, shořelo několik desítek aut na parkovišti a druhá stíhačka, která dopadla těsně vedle rozestavěného domku na kraji Českého Vrbného, vyhloubila vedle díry pro budoucí bazén ještě jednu grátis. Když jsme pak druhý den mluvili s majitelkou, jen si posteskla, že týden nepočkala a bývala by ušetřila za bagr.

Suma sumarum to byl asi nejakčnější den, jaký jsem v redakci zažila - z rotaček vyjelo zvláštní vydání a my jsme si připadali pomalu jako CNN.

Dnes už jsou naštěstí všechny stopy dávno zahlazeny, domy opraveny a na parkovišti u konečné MHD stojí úplně jiná auta. Určitě se ale najde ještě dost pamětníků, kteří si tenkrát připadali, že jim nebe snad padá rovnou na hlavu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz