Hlavní obsah
Cestování

Tady chce žít každý!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

V místě původních hradeb vznikly minidomečky, které už neobývá místní chudina, ale naopak jsou vyhledávanou adresou umělců a v některých lze i přespat. Zcela vzadu Rabenštejnská hradební věž.

„V Českých Budějovicích by chtěl žít každý…“ tvrdí cimrmanovci už pěkných pár let a mají pravdu.

Článek

Město na soutoku dvou řek - Malše a Vltavy - založil v roce 1265 král Přemysl Otakar II. Udělal tím tak trochu dlouhý nos na pyšné pány z Rožmberka, kteří se cítili na jihu Čech jako malí králové. Ostatně, po pár letech v tomhle přetahování o moc pokračoval i Přemyslův syn Václav II., když nechal pod hradem Hluboká setnout svého otčíma Záviše z Falkensteina, pocházejícího také z mocného jihočeského rodu.

Díky založení na „zelené louce“, byť už v té době nějaké osídlení u místních brodů bylo, si zvíkovský purkrabí Hirzo mohl dovolit „luxus“ velkého náměstí (traduje se rozměr 1 hektar, což plus mínus souhlasí) a k němu pravoúhle přiléhajících ulic. Velkou atrakcí náměstí je mohutná barokní Samsonova kašna a také „bludný kámen“, který není radno překračovat po 21 hodině večerní, zvlášť když půjdete z oblíbených Mastných krámů - vyhlášené pivnice s Budvarem.

Nedílnou součástí středověkého města bylo mohutné opevnění, které se částečně dochovalo na soutoku obou řek. K opevnění patřily i strážní věže, dodnes jsou dochované a přístupné dvě. Do Železné panny na jižním konci byla dle legendy umístěna šatlava i se zvlášť důmyslnými mučícími nástroji, a v roztomilém domečku přilepeném vně hradeb snad údajně měl žít městský kat.

Ze severu hlídala město Rabenštejnská věž. Své jméno získala dle pověsti podle havranů, kteří na ní měli mít svá hnízda. A váže se k ní ještě ještě jedna pikanterie. V 19. a na počátku 20. století tu měl dvakrát týdně městský lékař prohlížet všechny hlášené prostitutky, aby ctihodní měšťané i oficíři z místní C&K posádky měli jistotu, že si z výpravy za potěšením neodnesou také nemilý suvenýr v podobě pohlavní nemoci.

Zkrátka Budějce nejsou jen náměstí a Černá věž u místního děkanského chrámu sv. Mikuláše, ale pro zvídavé prázdninové návštěvníky mají spoustu skrytých lákadel, jen je objevit.

Mimochodem, naplánujete-li si svou cestu hned na začátek prázdnin, můžete zažít doslova magické snoubení hudby, světel a obrysů historického opevnění při festivalu Múzy na vodě. Přímo na hladině Slepého ramene vystupují umělci nejrozmanitějších žánrů a místní i turisté si je každý večer chodí rádi poslechnout. Vstupné je zdarma, ale radím investovat do repelentu, aby vám umělecký zážitek nezničili komáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz