Hlavní obsah
Názory a úvahy

V Brně nesmí řádit soudce Lynch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Každý život, který vyhasne, je tragédie!

Na úvod - smrt mladého člověka je tragédie a smrt násilná je neodpustitelná. Jediné zatmění mysli a blízcí už nikdy nebudou moc svého syna nebo dceru obejmout. S takovým činem nelze souhlasit!

Článek

Brno je městem soudů a možná je tu i nejvyšší koncentrace soudců na metr čtvereční v republice. Ostatně, i aktuální ministr spravedlnosti je z Brna. Právě proto by mělo být příkladem, jak postupovat, dojde-li k  násilnému či jakémukoliv jinému protiprávnímu činu.

O víkendu vyhlasl zbytečně lidský život - cestou na ohňostroj u brněnské přehrady se nepohodly dvě skupiny cestujících v tramvaji, horké hlavy a možná i alkohol pak byly příčinou toho, že banální spor skončil rvačkou na nože, ze které se jeden z účastníků nedostal živý. Je jedno, jaké byl národnosti nebo etnika a stejně je tomu i v případě druhé osoby, která nůž držela.

U incidentu jsem osobně nebyla, takže pracuji jen s informacemi z ruky médií. Bohužel si dovedu docela plasticky představit, jak to pravděpodobně celé proběhlo. Hluk, vydýchaný vzduch, křivé slovo, nezvládnuté emoce… a výsledkem je to, co už nejde vzít zpět.

Na druhou misku vah ale musíme dát i spouštěč - chování postiženého, které asi nebylo právě v souladu s bontonem cestovaní hromadným prostředkem. Sama jsem byla nesčetněkrát svědkem „temperamentního“ chování bez zábran, které - ohradil-li se člověk - skončilo v lepším případě takovou sprškou vulgarit a výhružek, kdy „bílá bído, zabiju tě!“ bylo tím nejmírnějším. Stačilo třeba jen mladou matku upozornit, že její dítě hodilo na zem pytlík od svačiny, byť byl koš na odpadky ani ne dva metry daleko…

Včerejší protestní průvod brněnskými ulicemi a na víkend plánovaná demonstrace na místním etnikem oblíbené piazzetě Janáčkova divadla jsou z hlediska původního činu pochopitelné. Emoce je třeba někde odventilovat. Za tlustou červenou čárou je ale moment, kdy by se ukřivdění rozhodli brát spravedlnost do svých rukou. Samozvaný soudce Lynch nemá co dělat nikde, ani v Brně.

Snad horké hlavy brzy vychladnou a ojedinělý tragický čin nebude mít pokračování.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz