Hlavní obsah
Aktuální dění

Za Vondráčka se jídlo vyhazovalo, za Pekarové Adamové mají senioři hody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: KaHe/wikimedia commons

Nejen chlebíčky, ale i zákusky nebo ovoce se z dolní komory Parlamentu ČR každý pátek odváží do pražské potravinové banky.

Od loňského září, kdy se kancléř sněmovny domluvil s ředitelkou pražské potravinové banky na dodávkách nespotřebovaných potravin, se už rozdalo přes šest tisíc chlebíčků, 3,5 tisíce zákusků, stovky salátů, pečiva a dalších pochutin za 335 000 Kč.

Článek

Senioři, kteří si v pátek pro jídlo chodí, sněmovní chlebíčky a další jídlo, které dostávají prostřednictvím pražské potravinové banky, oceňují.

Za necelý rok si na „sněmovní pátky“ už zvykli a teď po prázdninách, během nichž se moc nezasedalo, už vyhlížejí září, kdy by mělo potravinové zpestření z Poslanecké sněmovny ČR zase začít pravidelně chodit.

Jde o první vlaštovku mezi státními institucemi, která se tak rozhodla potraviny nelikvidovat, ale poslat je tam, kde dojdou ocenění. A doufejme, že ne poslední. A je zajímavé, že tenhle smysluplný nápad nevznikl za vlády „velkopotravináře“, ale až po jejím skončení.

I když došlo na několikanásobnou valorizaci důchodů, ceny potravin bohužel pořád neklesají a s rýsující se neúrodou ovoce to výhledově o moc lepší nebude.

Někteří starší lidé mají tendenci na sobě co do jídla šetřit, jiným odchází chuť a další jsou odkázáni na donáškové služby. Často se pak jejich jídelníček smrskává na „rohlík a něco“. Je i na jejich okolí, aby trochu kontrolovalo a upravovalo jejich jídelníček a v pozitivním slova smyslu „nutilo“ babičky a dědečky, aby si vzali mléčné produkty, ovoce a zeleninu.

Jednodušší to mají svým způsobem ti, kteří se svými rodiči nebo prarodiči bydlí a mohou tak třeba ovlivňovat jejich jídelníček. Horší je to v případě hospitalizace a nejhorší, když je senior sám.

Nouzovým řešením třeba v parných dnech, kdy už chuť opouští i mladší ročníky, mohou být třeba „nutridrinky“. Malé lahvičky s různými příchutěmi a různým složením představují tekutou výživu speciálně vyvinutou pro starší lidi nebo pacienty, kteří mají nedostatečný příjem živin.

Proto mohou být buď částečnou nebo úplnou náhradou jídla. Pijí se vychlazené po malých doušcích. Mohou mít zvýšený obsah bílkovin nebo proteinů, ale hlavně jsou zárukou, že dotyčný dodá svému tělu potřebnou energii.

Ale to jde samozřejmě o krajní řešení. Lepší je domluvit se třeba mezi příbuznými, kdo, kdy a jak zajistí nákupy a hlavně, kdo si s dědou nebo babičkou dá oběd, případně večeři, chvíli si s nimi popovídá a věnuje jim to nejcennější - svůj zájem a pozornost. Protože osamělost je pro leckoho možná ještě horší nebo hlad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz