Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zamachrujte a rozluštěte přesný čas z brněnského orloje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: knihoMolka

Za bezmála 13 let, co stojí orloj na brněnském náměstí Svobody, už si na něj většina obyvatel zvykla, byť se při jeho odhalování i protestovalo.

Brno mělo s časem vždycky trochu problém. Ostatně znáte jiné město v České republice, kde by se poledne zvonilo už v 11 hodin?

Článek

Je pravda, že moravská metropole k tomu má legitimní důvod. V roce 1645 obléhali během 30 leté války Brno švédští vojáci a po víc jak čtyřech měsících už to byla únavná záležitost na obě strany. Ve městě nebylo co jíst a docházel i ledek k výrobě střelného prachu. Ve švédském ležení bezmála 30.000 armády propukaly pro změnu z nudy šarvátky a obstarat proviant pro tak velkou armádu také nebylo nic jednoduchého.

Proto dle legendy prohlásil vrchní velitel Švédů Torstenson, že pokud se město nevzdá 15. srpna do oběda, odtáhne. Brňané se o tom prý dozvěděli a rozhodli se v zoufalství zvonit poledne už o hodinu dřív. Generál svůj slib dodržel a na památku se každý den v 11 hodin rozezní všechny brněnské zvony.

K 365. výročí ubránění Brna byl v roce 2010 odhalen na náměstí Svobody tzv. „brněnský orloj“ - 6 metrů vysoký kamenný obelisk z černé jihoafrické žuly vybavený hodinovým strojem. Ve své době šlo o kontroverzní počin za 12 milionů korun a ne všichni obyvatelé s tím byli spokojení. Zvlášť, když se ukázalo, že si na čtení přesného času musí osvojit určitý systém.

Nejprve je třeba vědět, že se časový údaj zobrazuje na horní polovině obelisku, takže je dobré odečítat ho ze vzdálenosti cca 5 metrů. Špička se otáčí v intervalu 1 minuty a na rozhraní s druhou částí je prosklené okénko, kde se objevují číslice. Pokud je číslo mezi dvěma čárkami, jedná se o celou hodinu, čárka mezi čísly značí půl. Dalším pomocníkem je sklon skleněné lupy nad číslovkou - je-li vzhůru levá část, ukazuje 1/4, pravá část vzhůru pro změnu 3/4.

Bonusem za správné určení vám - při troše štěstí - může být památeční skleněná kulička, která denně v 11 hodin vypadává z jedno ze čtyř otvorů v dolní části orloje. Občas - třeba v době adventních trhů - má průhledná skleněnka v sobě i nějaký stylový motiv (třeba vločku nebo letopočet), a to se pak stává vítanou sběratelskou kuriozitou.

Brněnský orloj získal za dobu své existence několik (a ne vždy lichotivých) přezdívek. Každopádně, v čase, kdy mu hrozí újma (hlavně přes bujaré silvestrovské řádění s dělbuchy) dostává slušivý nafukovací kryt, přezdívaný „kondom“, který jej naštěstí zatím vždy ochránil.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz