Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zestátnění Agrofertu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Seznam.cz

Babišovy veletoče jsme měli tu čest pozorovat posledních 10 let skoro denně „on-line“, ale to, co předvedl na odborářské demonstraci, by mu mohl závidět i akrobatický lyžař Aleš Valenta.

Článek

Definice odborů zní - chránit zájmy pracujících proti vlastníkům firmy. Některé odborové organizace to naplňují na maximum a za své členy se „perou“ do krve a do stávky, aby jim vymohly lepší podmínky. Ostatně v historii se předchůdci odborů třeba zasloužili o vymýcení dětské práce, lepší podmínky pro ženy v továrnách nebo později o vznik závodních jeslí a školek, o za minulého režimu tolik oblíbené rekreaci ROH ani nemluvě.

Původní odboráři ale měli často i „přidruženou výrobu“ - třeba lidové milice, které měly s puškou /a později i samopalem/ v ruce chránit společně vlastněné továrny před návratem „zlých buržoustů“.

A tady je jádro pudla - odbory by měly být přirozeným protihráčem majitelů podniků a holdingů. Dnes už ne do krve, přeci jen se na tripartitě (vláda - odbory - zaměstnavatelé) scházejí a snaží se (tu úspěšněji - tu méně) vybruslit mezi zájmy všech zúčastněných. Pravda, podívá-li se dnes člověk na některé zástupce odborů, mnohdy je nezasvěcené oko od milionářů nerozezná - tytéž na míru šité obleky, tytéž drahé hodinky, tatáž limuzína…

O to víc mi hlava nebere, kde se vzal Andrej Babiš ozdobený modrobílou šálou KOVO odborů na pódiu odborářské demonstrace před sídlem vlády. Je to, jakoby se lev šel napást se zebrami a přehodil si přes hřbet černobílé pruhy - udělalo by to z něj býložravce?

Pokud to Babiš myslí upřímně (stejně jako tisíce dalších výroků směrem k potencionálním voličům), nezbývá mu teď než jediné - skončit s kariérou miliardáře, převést celý svůj majetek na stát - potažmo své zaměstnance - a zařadit se mezi důchodce s průměrným důchodem od státu (polepšeným o plat poslance, který prý ale odvádí na charitu). Absurdní? Nikoliv, tohle je totiž jediný možný způsob, jak pracující voliče získá 100% na svou stranu…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz