Hlavní obsah
Cestování

Co dělat s dětmi o prázdninách na Vysočině, když vás lyže nebaví?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Nové Město na Moravě

Příběh vánoční ozdoby

Vánoční prázdniny jsou obdobím radosti a spojení s rodinou při společných aktivitách. Na Vysočině, i když neholdujete lyžím, se nemusíte bát, že se budete nudit.

Článek

Dům přírody Žďárských vrchů - Krátká

Pro všechny zvídavé turisty a milovníky přírody je Dům přírody připraven provést vás historií Žďárských vrchů od pradávných dob až po současnost. Historický statek z 19. století hostí interaktivní expozici rozdělenou do čtyř místností, představujících čtyři historická období. Během vánočních prázdnin zde můžete zažít navíc dvě zajímavé akce: Kufrováni - procházka s mapou a buzolou v okolí Krátké a Zimní stopovaná - zábavná hra pro děti o zvířátkách v zimě.

Foto: Koruna Vysočiny

Dům přírody v Krátké

Retro výstava Ježíšek či Děda Mráz - Svratka

Vánoce v „šedesátkách“ letos připomene tradiční vánoční výstava s názvem Ježíšek či Děda Mráz v Městském muzeu Svratka. Bude zahájena 26. prosince a potrvá až do 30. prosince. Její návštěvníci se mohou těšit na „šedesátkový“ obývací pokoj s gaučem, křesílky, televizorem, gramorádiem a dalším dobovým vybavením a samozřejmě nezbytným vánočním stromečkem se svíčkami a prskavkami. K vidění budou taktéž rozličné dárky pro děti i dospělé, přičemž většina exponátů pochází přímo z depozitáře svrateckého muzea. Kromě dárků v podobě hraček, sportovních potřeb, knih, elektrospotřebičů, oblečení, kosmetiky nebo třeba šperků či bižuterie se výstava zaměří i na vánoční přípravy, tudíž k vidění budou také pomůcky k pečení vánočního cukroví.

Foto: Koruna Vysočiny

Retro výstava

Fyzika hrou v Horáckém muzeu - Nové Město na Moravě

Pro všechny malé nadšence do vědy a techniky je zde až do 28. ledna interaktivní putovní výstava „Fyzika hrou“ v Horáckém muzeu v Novém Městě na Moravě, která vás zavede do fascinujícího světa fyziky prostřednictvím hravých experimentů. Optika, magnetismus, elektrická energie - to vše můžete objevit skrze jednoduché a zábavné pokusy. Od výroby elektřiny po střílení z elektromagnetického děla, nebo dokonce konstrukce modelu Leonarda da Vinciho - nudit se rozhodně nebudete. Pro ty nejmenší návštěvníky je připraven speciální dětský koutek s hracím koberečkem, dřevěnými kostkami a legendární stavebnicí.

Foto: Koruna Vysočiny

Fyzika hrou

Modelové království v Domě kultury - Žďár nad Sázavou

Pro všechny nadšence modelářství a železnic je připravena jedinečná atrakce - Modelové království, které je umístěné v suterénu Domu kultury ve Žďáře nad Sázavou. Jedná se o jedno z největších modelových kolejišť v Česku. Kolejiště čerpalo inspiraci nejen městem Žďár nad Sázavou, ale také dalšími významnými památkami v okolí. Na ploše přibližně 55 metrů čtverečních je rozprostřeno celkem 600 metrů kolejí s 168 výhybkami. Toto modelové kolejiště nabízí detailní repliky kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, sportovního areálu Vysočina Areny a hotelu Ski nebo dokonce i hradu Pernštejn, považovaného za jeden z nejkrásnějších hradů v České republice.

Foto: Koruna Vysočiny

Modelové království

Příběh vánoční ozdoby v Regionálním muzeu - Žďár nad Sázavou

V Regionálním muzeu Žďár nad Sázavou se do 30. prosince koná výstava spojená s vánočními ozdobami. Malí i velcí milovníci vánoční atmosféry mohou nahlédnout do historie vánoční výzdoby a zjistit, jak se tato tradice proměňovala skrz staletí. Zastávky na vánočním putování nabídnou odpovědi na otázky: Proč právě červená a zlatá barva dodávají tu správnou vánoční atmosféru? Hlavní tahák pak na návštěvníky čeká v Moučkově domě, který bude tentokrát zářit vánočními barvami. Pro ty, kteří chtějí odnést trochu vánočního kouzla domů, je připravena tvořivá dílna, kde si návštěvníci mohou vyrobit vlastní vánoční ozdobu.

Foto: Regionální muzeum Žďár nad Sázavou

Příběh vánoční ozdoby

Betlémy v kapli sv. Barbory - Žďár nad Sázavou

Ve žďárské kapli svaté Barbory se každý rok koná výstava desítek betlémů z různých materiálů. Od 18. prosince do 1. ledna mohou zájemci obdivovat tuto jedinečnou expozici. Desítky betlémů z různých materiálů, jako je dřevo, papír, keramika, textil, vosk, kukuřičné šustí či perník, jsou každý rok vystaveny do 1. ledna. Expozice je vždy o něco jiná díky novým přírůstkům od řezbářů, řemeslníků a sběratelů.

Foto: Koruna Vysočiny

Betlémy v kapli

Nechte se unést vánoční atmosférou a objevujte krásy Vysočiny společně s vaší rodinou. Užijte si nejen zábavu, ale také možnost poznat tradice, historii a krásy této malebné oblasti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz