Hlavní obsah
Cestování

Tisíce panenek našly úkryt ve staré škole v Bobrové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Roman Šulc

Muzeum panenek v Bobrové

V městečku Bobrová na Žďársku se skrývá jedinečné muzeum plné panenek, které vykouzlí úsměv na tvářích malých i velkých návštěvníků. Historická budova školy ukrývá už přes 2000 panenek z celého světa.

Článek

V malebném městečku Bobrová na Žďársku, hned vedle unikátního kostela sv. Petra a Pavla, které je dílem slavného architekta Santiniho, naleznete krásně opravenou budovu staré školy. V budově, která byla postavena na přelomu 18. a 19. století, se skrývá jedinečné Muzeum panenek paní Marie Roháčkové, které vykouzlí úsměv na tvářích návštěvníků všech věkových kategorií.

Zdánlivě nenápadná budova staré školy s dvěma třídami a bytem učitele ukrývá neobyčejné interiéry z první poloviny 19. století. Navíc zde návštěvníci najdou i útulnou kavárnu v modrotiskovém stylu, která nabízí osvěžení a relaxaci při odpolední kávě.

Foto: Koruna Vysočiny

Budové staré školy v Bobrové

Největším pokladem muzea jsou samozřejmě panenky. Přes dva tisíce těchto krásných dětských hraček si může prohlédnout každý návštěvník, který sem přijde. Nejstarším exponátem je již 123 let stará panenka pocházející z roku 1900. Na výstavě ale naleznete i novější panenky, včetně těch v ručně vyšitých krojích z Kyjovska či Valašska. Každá z panenek má svůj unikátní příběh, ať už pochází z České republiky nebo ze vzdálených zemí jako je Japonsko, Finsko nebo Ekvádor.

Foto: Roman Šulc

Expozice v Muzeu panenek

O unikátní sbírku panenek se stará Marie Roháčková už od roku 2011. Začínala s pár kousky, které si donesla od sousedů. Postupně se jí sbírba rozšiřila, a to díky lidem, kteří jí posílají nejen jednotlivé panenky, ale někdy dokonce celé pytle věcí. Dokonce po odvysílání pořadu Toulavá kamera, kde bylo muzeum představeno, zažila její sbírka obrovský boom a rozrostlo se o více než 300 nových exponátů.

Foto: Roman Šulc

Paní Marie Roháčková

Každý z vystavovaných exemplářů si žádá spoustu práce. Panenky potřebují čas od času usušit vlásky, učesat a umýt. Pokud chybí ručička nebo nožička, paní Roháčková se nenechá zaskočit a najde jim náhradní. Aby byly panenky ještě krásnější, šije jim nové šatičky ze starého oblečení.

Výstava v muzeu je opravdu pestrobarevná. Návštěvníci mají možnost prohlédnout si krásné krojované panenky, vzácné porcelánové panenky a samozřejmě také oblíbené barbíny. Chloubou muzea jsou hračky stylizované do pohádkových postav, které připomínají dětství mnoha generací. Návštěvníci se mohou těšit také na kočáry z dvacátých let minulého století nebo roztomilá gumová zvířátka.

Foto: Roman Šulc

Expozice v Muzeu panenek

Muzeum panenek v Bobrové je opravdovým pokladem a Marie Roháčková hrdou strážkyní tohoto kouzelného světa. Je to místo, které návštěvníkům přináší radost a nostalgii, ať už si připomínají vlastní dětství nebo obdivují krásu a umění, které panenky skýtají. Pokud se tedy ocitnete poblíž Bobrové, nezapomeňte navštívit toto úžasné muzeum, které je otevřenou každou neděli od 14.00 do 17.00 a nechat se unést do tajemného světa dětských snů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz