Hlavní obsah
Cestování

Toulání Vysočinou kolem zřícenin, Balkánu, Slovenska, Šumavy i Tahiti

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Historický kamenný most přes řeku Bystřici

Výšlap kolem Bystřice nad Pernštejnem nabízí zříceniny hradů, krásné výhledy a poznání historických památek městečka, včetně kubistického kostela a Hornického cechhausu.

Článek

Start zhruba dvacet kilometrů dlouhého výšlapu je v centru Bystřice nad Pernštejnem v Kraji Vysočina – tam je například možné pod náměstím zavítat do specifického Depozit Veterán Tatra klubu umístěném v bývalém lihovaru. Nabízí k prohlídce desítky nablýskaných automobilových veteránů, kol či motocyklů a dalších předmětů spojených s motorismem. Městské muzeum v historickém objektu někdejší radnice na náměstí zase ukrývá i ojedinělou expozici živých ryb, případně uranu, protože právě uranová ruda, jež se na Bystřicku dobývala šest desetiletí až do roku 2017, měla zásadní vliv na novodobý rozvoj města. Tím se z rozhodnutí císaře Rudolfa II. stalo právě před 444 lety.

Foto: Koruna Vysočiny

Bystřice nad Pernštejnem s Městským muzeem a kostelem sv. Vavřince

Trasa směřuje po žlutém značení ve směru k osadě Bratrušín, ještě před ní ale uhýbá doleva a zamíří mezi pole, kde se nabízí zejména při zpětném pohledu výhledy do okolí, ke Kozlovu. Projde další bystřickou osadou s upravenými venkovskými domky a pokračuje lesem - po zhruba půl kilometru si je možné udělat zacházku vpravo k vysílači na kopci a dále k pozůstatkům hrádku Kozlov. Cesta nakonec vyústí u štěpánovského hřbitova a stáčí se do centra městečka. To je zajímavé například kostelem svatého Petra a Pavla, původně románským, který za dobu své bezmála 800 let dlouhé historie prošel mnoha stavebními úpravami. K nejzásadnějším změnám však došlo po devastujícím požáru v roce 1917. Během následujících let na pozůstatcích svatostánku vznikla netradiční církevní kubistická stavba, která patří mezi přední české objekty reprezentující tento umělecký styl. Originální je i Hornický cechhaus – malé muzeum připomínající slavnost hornickou minulost městečka a jeho nejbližšího okolí. Expozice se zaměřuje na tamní středověkou hornickou činnost.

Foto: Koruna Vysočiny

Venkovní expozice Hornického cechhausu

Ve Štěpánově se je možné setkat rovněž s netypickými místními názvy částí jako kupříkladu Balkán, Slovensko, Šumava, Močidla či Tahiti. Pojmenování Balkán je spojené s válkou na balkánském poloostrově v roce 1912 – o rok později se ve Štěpánově u silnice směrem k Hodonínu stavěla řada domků a novou ‚ulici‘ pojmenovali Balkán. Oblast nazvaná Slovensko vznikla podobně – v době vyhlášení Slovenské republiky rad v roce 1919 se zrovna budovala skupina domků u dnešní hasičské nádrže. S exotickým názvem Tahiti to bylo trošku jinak – ve 20. letech minulého století se jedna ze štěpánovských rodin vydala za prací do Francie, nakonec se však dostala až na kokosové plantáže na ostrově Tahiti. A jejich zpráva o tom, kde jsou a jak se mají, do Štěpánova dorazila právě v době, když se tam stavěla další kolonie domů, jíž se poté začalo říkat Tahiti. Pojmenování Šumava získala oblast za domky podél silnice k Hodonínu připomínající ji kopci a lesy, Močidla jsou zase poblíž říčního toku, kde se kdysi namáčelo a bělilo prádlo.

Foto: Koruna Vysočiny

Štěpánov nad Svratkou

Trasa projde Štěpánovem a opouští jej po červeném značení u silnice I/19, kdy jde kousek po ní a pak se vnoří do lesů, částečně prořídlých těžbou po řádění kůrovce. Značka vystoupá až k bystřické osadě Pivonice, kde se nabízí návštěva atraktivní hradní zříceniny hradu Zubštejn, který v 14. století nechali vybudovat pánové z Medlova – předchůdci Permštejnů. Staticky zajištěná ruina je volně přístupná a za využití dřevěného mostu nabízí vyhlídku do okolí. Cesta následně pokračuje po žluté značce přes Pivonice kolem kaple svaté Anny, aby vystoupala nad osadu, odkud se nabízejí atraktivní výhledy až na hladinu přehrady ve Víru rozkládající se v údolí.

Foto: Koruna Vysočiny

Zřícenina hradu Zubštejn

Pod Bajerovým kopcem je třeba pokračovat vpravo po modré, kdy značka klesá do údolí řeky Bystřice, aby odtud ve členitém terénu vystoupala pod zříceninu hradu Aueršperk. V těchto místech v předchozích letech probíhala výrazná těžba, takže ruina předtím dlouhá desetiletí skrytá mezi vzrostlými stromy je z cesty opět viditelná. Trasa dále vede lesem, různě se stáčí a opět klesne k řece Bystřici protékající lokalitou Na Říčkách. Nakonec se vynoří z lesa u samoty Na Valše a cestou kolem čistírny odpadních vod a nedalekým historickým kamenným mostem na okraji města zamíří zpět k bystřickému náměstí.

Foto: Se souhlasem autora Romana Šulce

Zřícenina hradu Aueršperk

Doporučená trasa: https://mapy.cz/s/hufomatore

Zdroj: regionální turistický web Koruna Vysočiny - www.korunavysociny.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz