Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na Zemi Rusko válčí. V kosmu slibuje mír: ko(s)mická dohoda s Burkina Faso

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Košířan/DALL-E

Dohoda Ruska a Burkina Faso o neumisťování zbraní ve vesmíru působí na pozadí pokračující agrese vůči Ukrajině jako absurdní divadlo.

Článek

Když Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí, podepsal s Burkina Faso a Mali dohodu o nevyužívání zbraní ve vesmíru, zkontroloval jsem pro jistotu kalendář. Ne, apríl je ještě daleko. Rusko, stát, který neváhá napadnout své sousedy, který si bez ptaní a bez studu bere postupně jejich území (Jižní Osetie a Abcházie, Krym, Doněcko, Luhansko,…) a který neváhá porušovat mezinárodní právo, nyní nabízí mír ve vesmíru. Zdá se, že když to Rusku s mírem na Zemi moc nejde, zkusí to mezi hvězdami.

Představme si tu scénu: v luxusním salónku se setkávají diplomaté Ruska, Burkina Faso a Mali. Diskutují o důležitosti míru ve vesmíru, zatímco na Ukrajinu padají z nebe ruské rakety a boří nemocnice, obytné domy, obchodní centra a jiné životu nebezpečné objekty. Zloděj křičí: „Chyťte zloděje.“ A aby té absurdnosti nebylo málo, rozhodne se Rusko vylepšovat svůj obraz mírotvůrce rovnou v kosmickém měřítku. Co na tom, že Burkina Faso nemá co do vesmíru poslat a daleko víc by potřebovala mnohem přízemnější věci.

V roce 2021 obdržela Burkina Faso humanitární pomoc od EU ve výši 37,7 milionu EUR. Peníze byly určeny na pomoc obyvatelům postiženým neustálými boji a také na řešení nedostatku potravin. Že by se jejich situace díky ruské přítomnosti zázračně zlepšila? Možná si vojenské vedení země nějaké ty satelity od ruska přeci jen pronajme.

Rusko se svojí agresivní politikou, se nyní prsí svými závazky k vesmírnému míru. Možná jsme svědky nového trendu: když se ti nedaří udržet mír na Zemi, zkus štěstí ve vesmíru. Zatímco ruské jednotky operují na území cizího státu (a ne jednoho), Moskva podepisuje smlouvy o nešíření zbraní tam, kam se většina států ani nedostane. Je to jakoby lupič-recidivista slíbil, že nebude krást na Měsíci. Inu to jsme rádi, škoda, že právě vykrádá banku na rohu.

Ano, ještě bizarněji tato „mírotvorná“ snaha působí ve světle letošního ruského veta rezoluce OSN, která měla zabránit závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru (duben 2024). Rusko bylo jediným hlasem proti (Čína se zdržela). Místo vetované rezoluce Rusko slibovalo vlastní návrh. No vidíte a dočkali jsme se. Smlouva s Burkina Faso je jistě adekvátní náhradou.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz