Hlavní obsah
Jídlo a pití

Jednou provždy – svíčková se nakládá a nepatří do ní zakysaná smetana. Tradiční recept je jen jeden

Foto: pixabay

Receptů na svíčkovou existuje mnoho a každý miluje tu svoji, ale klasický recept na svíčkovou existuje jen a pouze jeden. Lidé přidávají nesmyslné ingredience, které kazí její chuť.

Článek

Uvědomuji si tenký led, protože svíčková je snad nejoblíbenější jídlo Čechů a každý z nás si na ni nenechá sáhnout. Ale ať si říká, kdo chce, co chce, originální recept je pouze jeden. Lidé si časem samozřejmě vytvořili své, do kterých přidávají i jiné ingredience, ale už se nemůže jednat o svíčkovou.

Základem je čerstvá kořenová zelenina, nikoliv nakládaná a maso se špikuje. Samozřejmě se i nakládá do octa, což už moc lidí nedělá. A čím se zjemňuje? Samozřejmě, že sladkou smetanou, v žádném případě do ní nepatří zakysaná smetana nebo jiné přísady, jako je perník, skořice, hořčice nebo kusy rohlíku.

Nestačím se divit, jak ji jsou lidé schopni dělat a věřte mi, že poznám, když je dělaná nějak jinak. Máme svůj rodinný recept, který je totožný s tím originálním a mám vytipované vyhlášené restaurace, kde je osvědčené, že dostanete to, co očekáváte.

Někteří lidé omáčku dobarvují kari nebo dokonce barvivem, a to mi vůbec hlava nebere. Je to degradace tradiční poctivé gastronomie. Nepatří do ní křen ani česnek a pamatujte, že jedinečné chuti dosáhnete pouze pečením.

Stále platí, ať si každý dělá, co chce a jí to, co mu chutná, ale netvrďte, že děláte tradiční recept, když je pozměněný.

Zajímalo by mě, jak děláte svíčkovou vy a co pro vás do té tradiční patří. Hádám, že se neshodneme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz