Článek
Uvědomuji si tenký led, protože svíčková je snad nejoblíbenější jídlo Čechů a každý z nás si na ni nenechá sáhnout. Ale ať si říká, kdo chce, co chce, originální recept je pouze jeden. Lidé si časem samozřejmě vytvořili své, do kterých přidávají i jiné ingredience, ale už se nemůže jednat o svíčkovou.
Základem je čerstvá kořenová zelenina, nikoliv nakládaná a maso se špikuje. Samozřejmě se i nakládá do octa, což už moc lidí nedělá. A čím se zjemňuje? Samozřejmě, že sladkou smetanou, v žádném případě do ní nepatří zakysaná smetana nebo jiné přísady, jako je perník, skořice, hořčice nebo kusy rohlíku.
Nestačím se divit, jak ji jsou lidé schopni dělat a věřte mi, že poznám, když je dělaná nějak jinak. Máme svůj rodinný recept, který je totožný s tím originálním a mám vytipované vyhlášené restaurace, kde je osvědčené, že dostanete to, co očekáváte.
Někteří lidé omáčku dobarvují kari nebo dokonce barvivem, a to mi vůbec hlava nebere. Je to degradace tradiční poctivé gastronomie. Nepatří do ní křen ani česnek a pamatujte, že jedinečné chuti dosáhnete pouze pečením.
Stále platí, ať si každý dělá, co chce a jí to, co mu chutná, ale netvrďte, že děláte tradiční recept, když je pozměněný.
Zajímalo by mě, jak děláte svíčkovou vy a co pro vás do té tradiční patří. Hádám, že se neshodneme.