Hlavní obsah
Jídlo a pití

Mýt syrové maso vodou, nebo ne? Nekoledujte si

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Lidé mezi sebou vedou spory o tom, zda by se syrové maso před tepelnou úpravou mělo umýt pod vodou, či nikoliv. Stále mezi námi převládají ti, kteří ho myjí. Je to správně?

Článek

V tomto záludném tématu existují dvě skupiny. První dá ruku do ohně za to, že syrové maso se rozhodně musí omýt, abyste ho zbavili bakterií a ta druhá skupina nic nemyje. Je jedna varianta správná nebo je to úplně jedno?

Mýt, či nemýt?

Syrové maso byste rozhodně neměli omývat. Proč? Šíříte všude bakterie, ze kterých můžete chytit salmonelu. Bakterie budou v dřezu, kde pak například omýváte čerstvé ovoce, které neprochází tepelnou úpravou a může se tak jednoduše dostat do těla vašeho či vašich dětí.

Proč lidé maso omývají

Není to jen z důvodu toho, že se chtějí zbavit bakterií, ale může jít o obyčejný zvyk, který viděli u někoho v rodině, takže se nad tím ani nezamýšlejí. Někdy jde o to, že se chcete zbavit přirozeného slizu, který na mase je.

Syrové maso přece prochází tepelnou úpravou, při které dojde ke zničení všech špatných a nebezpečných látek, proto opravdu není potřeba ho omývat. Jen si tím škodíte.

Věděli jste, že byste na zpracování masa měli mít speciální prkénko? Právě ze stejného důvodu, a tím je šíření bakterií. Jedno na ovoce a zeleninu a jedno právě na maso.

Pokud se i přesto bojíte, je tu jedna dobrá rada. Maso vždy připravujte jako poslední, aby nepřišlo do kontaktu s ostatními potravinami.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz