Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pamatujete na remosku? Prodává se i dnes a pokrmy jsou z ní bezkonkurenční

Foto: pixabay

Mnozí si vzpomenou na pečení našich babiček, které nedaly dopustit na praktické pečící mísy, ve kterých připravovaly svá vyhlášená jídla. Možná máte remosku někteří dodnes. Jejich trend se vrací do rodin a v oblibě je nemají pouze babičky.

Článek

Remoska, pečící mísa, je doma v českých kuchyních už od roku 1957. Remoska znamená punc kvality a poctivosti a v českých rodinách si ji předávají už tři generace. Není to jen onen kuchyňský přístroj, ale i tradiční česká značka, která remosky vyrábí.

První pečící mísa na planetě spatřila světlo světa v polovině 20. století a od té doby vzniklo několik dalších prototypů. Ten úplně první byl smontován ve Zdicích a autory byli pánové Oldřich Homuta, Jindřich Uher a Antonín Tyburec. Až do roku 2019 se dalo v remosce jen péct, ale po 60 letech existence přichází nová inovace – remoska umí vařit u dusit. V dnešní době se stává opět oblíbenou, a to nejen v Česku, ale i v zahraničí. Důkazem je i získání ceny Solutions 2020 na světovém veletrhu Ambiente.

Možná jste se už setkali s pojmem pečenka, což je v podstatě velmi podobný přístroj, ale s jedním rozdílem. Pečenka má hranatý tvar, kdežto remoska kulatý.

Multifunkční přístroj
Remosku ocení opravdu každý, ať už to jsou studenti, kteří nemají s vařením příliš zkušeností a nevlastní tolik kuchyňského nádobí, tak i senioři, kteří už s vařením či pečením nechtějí trávit tolik času. Využije ji zkrátka úplně celá rodina, šetří čas, spotřebované nádobí i peníze a co je na tom nejlepší – uděláte v něm sladké i slané pokrmy. Můžete tam dát kuře, nádivku, ale zvládne i valašský frgál, buchty nebo krtkův dort. A dokonce v ní můžete upéct chléb nebo táhnout několik hodin vývar. Dělat vývar v remosce není nejefektivnější, ale výhodou je, že to opravdu jde. Vlastně v ní uděláte skoro vše, na co si vzpomenete.

Její výhodou je také bezpochyby jednoduchá obsluhovatelnost a snadná údržba. Navíc se jedná o úsporný přístroj, který šetří energii.

„Remosku využívám skoro každý den. Je to sice trochu větší nástroj, ale krásně se čistí a zvládne úplně všechno. Nemusím řešit předehřívání a vlastně se mi nikdy nestalo, že by se mi v ní něco nepovedlo. Vnímám rozdíl chutě připraveného jídla v remosce a třeba v troubě. Všechno chutná mnohem líp. Moje babička v remosce pekla a já jsem teď začala taky,“ sdílí svoji zkušenost paní Květa.

Remoska je spotřebič, na který můžeme být náležitě hrdí, protože se vyrábí výhradně v Česku. O pečící mísu mají zájem i v zahraničí, například ve Velké Británii. Tam se o propagaci postarala tzv. Lady remoska, paní Milena Grenfellová-Bainesová. Dokonce se na zpopularizování domluvila přímo s českým výrobcem.

Zdroj:

https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/2874200-remosku-po-roce-1989-malem-znicily-fritovaci-hrnce-a-mikrovlnky-nakonec-nadchla-i

https://www.pametnaroda.cz/cs/grenfell-baines-milena-1929

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz