Hlavní obsah

Jaká je nejznámější osobnost, která se narodila na našem území? Mnozí byli překvapeni

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2016/04/07/10/34/sculpture-1313546_960_720.jpg

Česká republika je rodištěm mnoha významných osobností. Naše země je rodištěm nejen mnoha významných českých osobností, ale také světoznámých osobností, které většinou řadíme k jiným národům.

Článek

Kdo je tedy nejznámější osobností narozenou v České republice? Ačkoliv bychom za nejznámější osobnost mohli považovat Čecha či Češku, tak na našem území se narodili také zahraniční celosvětově známí lidé.

Kdo je pro vás nejznámější osobností? Mnohé by napadl například Jaromír Jágr, T.G. Masaryk, 1. český prezident V. Havel, Božena Němcová, Emil Zátopek a další.

Na našem území se však narodila řada celosvětových osobností, ke kterým se jakožto národ ne příliš hlásíme.

1. Sigmund Freud

Jistě je třeba zmínit celosvětově známého rakouského lékaře, psychologa a zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda, který se narodil v Moravskoslezském kraji v Příboře, kde i dnes můžete navštívit jeho rodný dům, což je budova stojící v historickém jádru moravského města Příbor, kde se roku 1856 narodil.

2. Ferdinand Porsche

Ve Vratislavicích nad Nisou se také narodil geniální Ferdinand Porsche, což byl konstruktér automobilů, známý především konstrukcí populárního „lidového vozu“ později známého jako VW Brouk a v roce 1901 zkonstruoval hybrid, který vyhrál v roce 1905 rallye. Měl také negativní stránku a to takovou, že se aktivně podílel na technologickém a vojenském vývoji nacistického Německa.

3. Franz Kafka

Nakonec je třeba zmínit ještě jednu osobnost, u které mnozí Češi ani netuší, že se jedná o českého rodáka. Jedná se světoznámého německy píšícího a pražského rodáka Franze Kafku, který je považován za jednoho z literárně nejvlivnějších spisovatelů 20. století a také byl členem Pražského kruhu.

Anketa

Myslíte si, že bychom se k těmhle zahraničním významným osobnostem měli jako národ více hlásit?
Zajisté, jsou to čeští rodáci, tudíž bychom měli být na ně jako národ hrdí.
33,3 %
Je jistě důležité znát, kdo se u nás z významných osobností narodil, však zaměřit bychom se měli především na naše české osobnosti.
0 %
Česká republika má dostatek významných osobností, na nichž bychom měli být patřičně hrdí.
66,7 %
Celkem hlasovali 3 čtenáři.

Zdroj:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz