Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nedaří se vám zhubnout? Jíte zdravě a nehubnete? Tady jsou důvody, proč je tomu tak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ve zdravém těle, zdravý duch! Za kvalitní, zdravou a vyváženou stravu vám vaše tělo poděkuje, ale jestliže je vaším cílem redukce váhy a žijete v domnění, že zdravé potraviny vám k tomu dopomohou, tak jste na omylu.

Článek

Jste to, co jíte

V České republice 3 lidé z 5 trpí obezitou. Svůj úděl na tom má samozřejmě, z jisté části genetika, či funkce metabolismu, ale hlavně stravování. Žijeme v době, kdy nedílnou částí, velké časti populace, jsou fastfoody a další nezdravé typy pokrmů.

Klíčem ke zdravé výživě je pojídání co nejméně chemicky zpracovaných produktů, což je v dnešním světě nelehký úkol, však rozhodně ne nezvládnutelný.

Jíte zdravě a nehubnete

Proč?

Mnoho lidí si plete pojmy mezi zdravou stravou a dietní stravou. Mnozí se domnívají, že jestliže začnou jíst zdravě, tak zhubnou, to jsou však na omylu. K redukci váhy je potřeba kalorický deficit (vetší kalorický výdej než příjem). Důležité je si uvědomit, že zdravá potravina se vždy nemusí nerovnat nízkokalorické potravině.

Pojďme tedy nahlédnout na známé zdravé potraviny, které vám ve velkém množství s redukcí váhy nepomohou.

1) Ovoce

Ovoce je velmi významným zdrojem vitamínů. Hlavní složkou ovoce jsou voda a sacharidy. Obsah bílkovin a tuků je zanedbatelný (pod 1 %). Ovoce je nutričními poradci často doporučováno jako bohatý zdroj vitamínů i živin.

Pojďme se však podívat na kalorické hodnoty oblíbeného ovoce. Každý druh ovoce je na tom s kalorickou hodnotou jinak. Nejvhodnější do diety jsou bobuloviny (borůvky, maliny, jahody,..)

Například takový banán, na průměrný kus (90 g) obsahuje cca 85 kcal, z čehož 20 g sacharidů a 17 g cukru, přičemž 90 g malin obsahuje cca 60 kcal, ale hodnota cukru oproti banánu je nesrovnatelná, jelikož se zde nachází pouze 2,4 g cukru.

To ovšem neznamená, že se při hubnutí musíte za každou cenu vyhýbat banánu, to vůbec ne! V klidu si jej dopřejte, jestliže však denně sníte 2 banány a divíte se, proč vaše váha nejde dolů, tak tady máte důvod.

2) Ořechy

Představte si situaci, že je již devět hodin večer a vás přepadne hlad. Samozřejmě, že saháte po zdravé alternativě např. po oříšcích, v domnění, že ořechy nikdy neuškodí. Sníte celé balení ořechů (např.: Student mix Naturalia - 200 g), v němž se nachází 1059 kcal, takže jestli byste svůj hlad zahnali dvěma rohlíky s pomazánkovým máslem (cca 350 kcal), byli byste na tom mnohem lépe.

3) Arašídové máslo

Úžasná zdravá alternativa, když vás honí mlsná. Také úžasné do diety a skvělý zdroj zdravých tuků. Však vysoce kalorické.

Porce (20 g) = 120 kcal

Jestliže však budete jíst denně arašídové máslo po celých baleních, tak hubnutí půjde ztěžka.

Důležité na závěr

Všechny zmiňované potraviny jsou v pořádku a zdravé. Účelem tohohle článku je pouze poukázat na to, že konzumace i takových zdravých potravin v nadměrném množství nemusí být při redukci váhy dobrým řešením. Zkrátka všeho moc škodí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz