Článek
V českých supermarketech najdete například kuřecí maso, na němž je země původu Slovensko, či Polsko, tohle však pravdivé není. Maso, které se v daném obalu nachází je původem z Ukrajiny a dle inspekce není relevantní k prodeji. V zemích jako je Polsko, či Slovensko jsou kuřata pouze přebalované. Proto inspekce spotřebitelům důrazně doporučuje, aby šarže daného kuřecího masa vůbec nejedli.
Ministr řekl, že ukrajinské obilí i kuřecí maso má na českém trhu velmi malý obchodní podíl. „V Česku se ročně spotřebuje asi pět milionů tun obilovin, z Ukrajiny to loni bylo 4000 tun. U kuřecího masa původem z Ukrajiny je podíl na trhu jedno až dvě procenta,“ řekl Výborný. Doplnil, že nejméně závadných vzorků je pravidelně u českých potravin. „Lidé si mohou být u potravin domácího původu téměř jisti, že jsou nezávadné,“ uvedl ministr.
Potravinářská inspekce se od roku 2022 více zaměřuje na potraviny dovezené z Ukrajiny, a to jednak na obilí a obilné výrobky, ale i na kuřecí maso. U obilí vyhovělo všech 92 odebraných vzorků, u drůbežího masa neprošly 2 z 18.
„Spotřebitel si zaslouží bezpečné a kvalitní potraviny a čeští zemědělci mají zase právo na prodej za rentabilní ceny, zvláště pokud po nich unijní pravidla vyžadují šetrnější produkci, která však znamená nižší výnosy. Bezcelně dovážená zemědělská produkce z Ukrajiny měla být od začátku určená jen pro nejchudší země světa v Africe nebo v Asii. Fakticky ale zahlcuje střední a východní Evropu, a tím tak tlačí na snižování cen, což vede ke snižování rentability evropské produkce. Cena obilovin v Česku se vrátila na úroveň 90. let,“ dodává Agrární komora.
Je velmi nezodpovědné ponechávat v naší zemi potraviny, které by mohly našim občanům uškodit. Jak je možné, že kuřata původem z Ukrajiny jsou v supermarketech prezentovány jako slovenské, či polské?