Hlavní obsah

Petr Fiala opět zklamal. Do supermarketů v České republice jsou posílány nebezpečné potraviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2016/03/02/20/13/grocery-1232944_1280.jpg

V českých supermarketech je objevují potraviny, u nichž je nepravdivě uvedeno místo původu. Na jaké konkrétní potraviny bychom se měli zaměřit?

Článek

V českých supermarketech najdete například kuřecí maso, na němž je země původu Slovensko, či Polsko, tohle však pravdivé není. Maso, které se v daném obalu nachází je původem z Ukrajiny a dle inspekce není relevantní k prodeji. V zemích jako je Polsko, či Slovensko jsou kuřata pouze přebalované. Proto inspekce spotřebitelům důrazně doporučuje, aby šarže daného kuřecího masa vůbec nejedli.

Ministr řekl, že ukrajinské obilí i kuřecí maso má na českém trhu velmi malý obchodní podíl. „V Česku se ročně spotřebuje asi pět milionů tun obilovin, z Ukrajiny to loni bylo 4000 tun. U kuřecího masa původem z Ukrajiny je podíl na trhu jedno až dvě procenta,“ řekl Výborný. Doplnil, že nejméně závadných vzorků je pravidelně u českých potravin. „Lidé si mohou být u potravin domácího původu téměř jisti, že jsou nezávadné,“ uvedl ministr.

Potravinářská inspekce se od roku 2022 více zaměřuje na potraviny dovezené z Ukrajiny, a to jednak na obilí a obilné výrobky, ale i na kuřecí maso. U obilí vyhovělo všech 92 odebraných vzorků, u drůbežího masa neprošly 2 z 18.

„Spotřebitel si zaslouží bezpečné a kvalitní potraviny a čeští zemědělci mají zase právo na prodej za rentabilní ceny, zvláště pokud po nich unijní pravidla vyžadují šetrnější produkci, která však znamená nižší výnosy. Bezcelně dovážená zemědělská produkce z Ukrajiny měla být od začátku určená jen pro nejchudší země světa v Africe nebo v Asii. Fakticky ale zahlcuje střední a východní Evropu, a tím tak tlačí na snižování cen, což vede ke snižování rentability evropské produkce. Cena obilovin v Česku se vrátila na úroveň 90. let,“ dodává Agrární komora.

Je velmi nezodpovědné ponechávat v naší zemi potraviny, které by mohly našim občanům uškodit. Jak je možné, že kuřata původem z Ukrajiny jsou v supermarketech prezentovány jako slovenské, či polské?

Dbejte na své zdraví. Nejbezpečnější je, zaměřit se při nákupu na kuřecí maso původem z České republiky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz