Hlavní obsah

Nedostatkem spánku trpí mnozí z nás. Může to zapříčinit infarkt, či srdeční zástavu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2022/09/25/21/31/heart-attack-7479253_1280.jpg

V dnešní uspěchané době nedostatkem spánku trpí v průměru 6 lidí z 10. Jak velký dopad může mít spánkový deficit?

Článek

Spánkový deficit je mnohými velmi podceňovaný. Všichni jedeme na výkon, honíme se za prací a v rychlém životním tempu mnohokrát zapomínáme na to, jak velmi důležitý je spánek nejen pro naši psychiku a duševní vyrovnanost, ale také i z hlediska zdravotního. Tělo dospělého člověka potřebuje k spánkové regeneraci 7-9 hodin, odborníci doporučují optimální délku spánku na 7 a půl hodiny minimálně. Teď je otázka na vás, zdali opravdu alespoň tohle minimum dodržujete? Ze statistik totiž vyplývá to, že lidé kvalitnímu spánku nepřipisují přílišnou hodnotu, jestliže je k tomu zdravotní okolnosti nepřimějí.

Spánek u dětí by se neměl podceňovat

Kvalitní spánek je důležitý v jakémkoliv věku, avšak nejdůležitější je u dětí a to z důvodu jejich jak fyziologického, tak psychického vývoje.

Dostatek spánku a jeho kvalita ovlivňuje fungování mozku a zlepšuje všechny kognitivní procesy, jako je vnímání, paměť, učení a myšlení. Nedostatek spánku způsobuje, že je dítě během dne unavené, malátné, následně má potíže s koncentrací i s krátkodobou pamětí.

Šesti až osmileté dítě potřebuje 11 až 12 hodin spánku, zatímco mezi desátým a dvanáctým rokem mu postačí deset hodin.

Výzkumníci upozorňují, že v důsledku kratší doby odpočinku, než tělo potřebuje, může být dítě podrážděné, hůře se stravovat nebo se stravovat nezdravě a cítit se celkově méně spokojené. Vznikat ale mohou mnohem vážnější zdravotní obtíže, jako například dětská nadváha nebo obezita.

Jaké rizika podstupujeme při nedostatku spánku?

Pokud spí méně, vzniká spánkový deficit, který se může hromadit, až vyústí ve zdravotní problémy. Během spánku se regeneruje hlavně centrální nervový systém, a pokud mu to neumožníte, nebo výrazně zkrátíte dobu, po kterou se může zotavovat, čeká vás zhoršení myšlení, paměti a pozornosti. Jakmile si tedy dopřáváte spánek kratší než šest hodin denně, je vysoká pravděpodobnost, že se u vás objeví problémy se soustředěním, změny nálady a chování, nadváha či zdravotní komplikace.

Nedostatek spánku se nemusí projevovat jen neustálou únavou. Dlouhodobá absence odpočinku pak může mít dle jeho slov i negativní vliv na zdraví, objevit se tak mohou kardiovaskulární potíže, hormonální nerovnováha, vysoký krevní tlak, cukrovka, demence či Alzheimerova choroba.

Anketa

Jak dlouho trvá váš spánek?
7-9 hodin
50 %
méně než 7 hodin
20 %
méně než 5 hodin
30 %
Celkem hlasovalo 10 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz