Hlavní obsah

Čím dál více dětí propadá do depresí. Psychologů na českých školách je nedostatek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://images.pexels.com/photos/3812745/pexels-photo-3812745.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&w=1260&h=750&dpr=1

Z výsledků průzkumu, němž bylo prokázané, že 7 z 10 českých dětí trpí psychickými problémy, mrazí. Jedním z problému je ten, že české školy velice málo spolupracují s psychology a dalšími pracovníky z psychologické sféry.

Článek

Děti se hroutí

Dnešní doba s sebou nese riziko psychických problémů. Na děti je vyvíjen tlak ze strany rodičů i učitelů pro ty co nejlepší studijní výsledky. Dítě, či dospívající jedinec si neví rady, jak s tímhle tlakem naložit, upadá do depresí.

Smutným faktem je, že depresí u dětí, či mladých lidí přibývá. 7 z 10 dětí trpí psychickými problémy. Psychologové tvrdí, že jim v psychologických poradnách čím dál více přibývá případů, kdy se děti sebepoškozují.

Účely za jakými to děti dělají může být hned několik. Může se jednat o volání o pozornost, jestliže ji dítěti rodiče neposkytují sami od sebe. Dalším nejčastějším důvodem je ten, že dítě se snaží utéct od reality a volí způsob ubližování si sám sobě. Dále se může jednat o sebedestruktivní sklony, kdy se dítě či teenager chce potrestat za to, že není dostatečně dobré (tenhle problém může pramenit již z raného dětství, kdy jej rodiče srovnávali se svými vrstevníky). V nejhorším případě sebepoškozování u mladistvých může znamenat jisté volání o pomoc.

Anketa

Setkali jste se již se sebepoškozováním u dětí či mladistvých?
ANO
85,7 %
NE
14,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Doba sociálních sítí=doba pekla

Děti se izolují do nereálných světů sociálních sítí, které na jejich psychický vývoj působí velice negativně. Sociální sítě prezentují bezchybné životy influencerů, dokonalý vzhled získaný mnohými plastikami a neustále dobrou náladu. Mladiství se porovnávají s tím, co vidí na sociálních sítích, což z mnohých průzkumů psychologové hodnotí jako jeden z mnoha faktorů depresí u mladistvých.

Psychologové nabízejí školám pomocnou ruku

Školy by měly více využívat odbornosti psychologů. Vedení škol by mělo více spolupracovat s psychology a to nejen základní školy, ale také střední školy, na nichž je psychický nátlak na studenty mnohonásobně větší, bavíme-li se o gymnáziích.

Mnozí studenti gymnázia se potýkají s velkým nátlakem na jejich studijní prospěch, což má negativní dopad na psychiku jednotlivých studentů. Na gymnáziích by studenti měli mít k dispozici psychologického pracovníka, neboť kdo jiný by jim měl podat pomocnou ruku v těžkých životních chvílích.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz