Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Šťastné manželství, ale zamilovanost je pryč. Najít si milence není řešení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Zamilovanost je nádherná. Bohužel však také náhlá a krátká. Po ní přichází láska, manželství a také stereotyp. Má to tak doopravdy být? Nebo bychom měli mít volné srdce k opětovnému vzplanutí vášně?

Článek

Každý z nás se alespoň jednou v životě zamiloval. Motýlky v břiše, příval adrenalinu a emoce probouzející v nás to nejlepší, co můžeme tomu druhému ukázat. Naopak manželství všechny tyto vzrušující pocity uzemní. Přichází láska - dlouhodobá a občas také trochu stereotypní.

Zamilovanost potřebujeme ke zplození potomků

I když je náš manžel či manželka člověkem, který v nás kdysi chemický koktejl zamilovanosti vyvolal, postupem času ztratí svou jiskru. Opět se objevuje touha po znovu nalezení motýlků v břiše a přívalu adrenalinu při pohledu do těch očí.

A není se čemu divit - je totiž dokonce pravděpodobné, že bez bláznivé chemie lásky bychom jako lidský druh vyhynuli. Součástí zamilovanosti je totiž také sexuální přitažlivost, které vděčíme za kroky k intimnímu sblížení a následnému zplození potomků.

Stav zamilovanosti a sexuální přitažlivosti pomáhá dvojici nejen zplodit děti, ale také o ně společně pečovat. Podle odborníků trvá přibližně dva roky, tedy dostatečně dlouhou dobu na ranou péči o dítě.
Jak zvládnout vztah, když odezní zamilovanost/Novinky.cz

Motýlky, manželství… a co potom?

Než začnete přemýšlet nad tím, zda závazek manželství nenarušil vaši svobodu se opětovně zamilovat, zbystřete. Zamilovanost je totiž přirozeně přechodná a její kouzlo spočívá právě v tom, že přichází náhle a trvá krátce.

Po ní však nastupuje hlubší láska. Ta je postupně vybudována na důvěře, společných zážitcích a špetce trpělivosti. Najednou nejste samostatná jednotka, ale společná, a to v dobrém i zlém.

Anketa

Rozvedli byste se z důvodu nové lásky na obzoru?
Ano. Už se mi to stalo a nelituji.
11,8 %
Ano, ale zpětně toho lituji.
3 %
Ne. Nikdy bych to neudělal/a.
41,9 %
Ne, raději svého manžela/manželku podvedu za zády, než se rozvést.
43,3 %
Celkem hlasovalo 203 čtenářů.
Foto: Unsplash.com

Objekt vašeho zájmu - jeho pohled je spalující a touha po něm nekonečná. Ve skutečnosti však zamilovanost trvá přibližně pouhé dva roky.

Klíčem je přijmout další fázi lásky

Pokud se nám někdy po pocitu zamilovanosti a motýlků v břiše bude stýskat, nechme tyto touhy jednoduše odplout. Brzy si uvědomíme, že ačkoliv se láska mění, neznamená to, že je méně hodnotná.

Nehledejme si milence a milenky. Láska, která přetrvává roky, je totiž mnohem hlubší a odolnější než náhlé pocity zamilovanosti. Jistě, možná už nezažijeme tu prvotní jiskru s někým novým, přesto však můžeme pěstovat vztah, který nás naplňuje na mnohem hlubší úrovni.

A jaké jsou vaše zkušenosti? Setrváváte ve svém manželství nebo jste raději na cestě životem sami v očekávání nového chemického koktejlu?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz