Hlavní obsah
Cestování

Liseberg, Švédská říše zázraků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Den a půl cesty severním směrem, na polovině cesty mezi Kodaní a Oslem, se nachází malebné přístavní město Göteborg. I přes jeho krásnou kulturu a architekturu sem však lidé jezdí většinou za něčím jiným.

Článek

Göteborg je švédský pobřežní přístav u zálivu Kattegat. Město jako takové oplývá nejen bohatou historií, ovšem i zajímavou architekturou. I přes všechny tyto příjemné okolnosti sem však lidé jezdí za něčím jiným, něčím magičtějším.

Tímto něčím je právě zábavní park Liseberg. Nachází se pouze pár minut cesty od úplného centra města a přesune Vás do zapadlých zákoutí Vašich dětských fantasií, kde vás nechá bloudit kouzelnými pralesy Vašich do teď nereálných myšlenek.

Co je vlastně Liseberg?

Jedná se o zábavní park obsahující přes 40 různých atrakcí, 7 horských drah a 4 vodních jízd. Najdete zde v podstatě všechno, co si vymyslíte, ať už je to dům hrůzy, střelnice, či lunapark.

Historie

Liseberg byl jako takový založen 8.5.1923. V původním plánu, však nic o zábavním parku nebylo. Originálně šlo totiž o Göteborskou výstavu na oslavu výročí založení města. Na tuto počest byl tedy postaven komplex tanečních sálů a jedné horské dráhy. Právě tyto atrakce, ovšem přilákaly tolik lidí, že si pořadatelé výstavy řekli, že nebude nic lepšího, než zde horskou dráhu nechat a vystavět kolem ní zábavní park. A tak tedy vznikl Liseberg.

Dále se přidávaly další horské dráhy, kola štěstí, střelnice, taneční sály, bazény, a ještě více lákadel různého druhu.

Balder

Jednou z hlavních horských drah je dřevěný Balder. Na ten je zaměřen skoro největší marketing. Nejedná se totiž o typickou dřevěnou horskou dráhu. Balder byl sestaven z prefabrikovaných dřevěných kusů, které byly následně poskládány, jako LEGO.

Lisiberg je samozřejmě plný i jiných atrakcí. Ať už se jedná o děsivý dům hrůzy, či magické atrakce v lunaparku. Ve všech případech se Vám však dostane neobyčejného zážitku, který si budete pamatovat po zbytek Vašeho života.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz