Hlavní obsah
Cestování

Pražák o průchodech aneb ultimátní návod, jak se ztratit v centru Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Průchody. Praha je jimi přímo posetá, avšak mají jeden zásadní problém. Skoro všechny vypadají stejně.

Článek

Pokud jste se již alespoň jednou procházeli centrem hlavního města Prahy, pak jste si mohli povšimnout několika různých otevřených vrat či dveří. Někdy jde pouze o restaurace, jindy jenom o parkovací místa obytných domů. Často se však jedná právě o jeden z, ať už tajných či vysoce frekventovaných, pražských průchodů. Těchto průchodů je v hlavním městě opravdu hodně. Proto se také velice často stává, že si někdo průchod splete a ocitne se někde, kde se opravdu ocitnout nechtěl.

Pokud se podíváme na takový typický pražský průchod, tak se bavíme o povětšinou pavlačovém domě s dveřmi vedoucími dovnitř na straně jedné a ven na straně druhé. Na vnitřním venkovním prostranství, pak bude nějaká restaurace, či bar s pravděpodobně uměleckým obchodem na druhé straně.

Takto samozřejmě nevypadají všechny průchody, avšak přijde mi, že většina z nich oplývá, alespoň některým z těchto rysů.

Nyní se tedy pojďme podívat, na některé z těch ať už známějších, či neznámých průchodů.

Jestliže jste již někdy šli od Václavského náměstí ke Staroměstskému, pak jste si zcela určitě všimli několika lidí procházejících, nejprve průchodem, který je přímo v zatáčce a dále pak průchodem o asi 15 metrů dál. Pokud bychom se podívali na oba tyto průchody, tak si všimneme určitých společných atributů. Restaurace či hospoda po jedné straně, po druhé pak obchod. Oba se rovněž vyznačují tím, že přímo prochází přízemním prostranstvím pavlačového domu. Také vedou do úplně stejné ulice a to Michalské. Až se z ní budete chtít co nejrychleji dostat na Staroměstské náměstí, tak hodně štěstí.

Teď se obrátíme jiným směrem a podíváme se na průchody po cestě od Staroměstského náměstí k Náměstí Republiky. Tam není ani tolik průchodů, nežli úzkých malých uliček, kterými se dá velice hezky zkrátit cesta.

I přesto jsou zde dva, které by mohly uchytit vaši pozornost. První z nich se nachází hned za Týnským chrámem, přičemž je velice frekventovaný a známý, nejen díky prodejně výrobků ze skla, která se v něm nachází, ale také díky Irish pubu Dubliner, který stojí hned vedle ní. Jinak se jedná o další typický průchod, až na fakt, že tudy vede normální a tentokrát i známá ulice. Pokud budete pokračovat v cestě skrz Malou Šupartskou a dále Šupartskou, budete stát před dalším průchodem. O něm se krom faktu, že je poměrně moderní a nejde si ho moc s ničím splést, žádná jiná informace říci nedá.

Průchodů je v Praze samozřejmě mnohem více. Kdybych je však měla všechny vypisovat, pravděpodobně bychom zde byli ještě zítra. Každý z nich je něčím výjimečný, ať už svou historií, nebo například uměleckou galerií, či útulnou kavárnou oplývající příjemnými vůněmi všeho druhu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz