Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Český a finský systém vzdělávání. V čem se liší?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels

Když pomineme financování, mohlo by se zdát, že české školství za tím finským zase tolik nezaostává. Kvalitní vzdělávání však není jenom o penězích, ale také o správném přístupu.

Článek

To, v čem se české a finské školství liší asi nejvíce, je jeho financování. Jak u nás, tak ve Finsku školství financuje stát, rozsah tohoto financování je však ve Finsku podstatně dalekosáhlejší. Zatímco za školky si Češi zaplatí, Finové je mají zdarma. Stát ve školkách však hradí i stravování, stejně jako na základních a středních školách. Školy ve Finsku dokonce ani nemohou od žáků požadovat jakékoliv poplatky, ani například za výlety. Vše hradí stát, aby pro všechny děti zajistil stejné podmínky. Úspěch finského systému vzdělávání však není o financování, ale o způsobech, jakými se děti učí.

Předškolní vzdělávání

Jak v Česku, tak ve Finsku je předškolní vzdělávání povinné alespoň rok před nástupem na základní školu. Zatímco Finové jsou od těchto nákladů ušetřeni ať už se dítě ve školce vzdělává pouze rok nebo déle, Češi mohou pouze uplatnit školkovné (slevu na dani z příjmů za umístění dítěte do školky). Kromě klasického předškolního vzdělávání v školkách, na jaké jsme zvyklí zde, kam dítě můžeme umístit od 3 let, mají Finové ještě vzdělávání v raném věku. Do těchto center děti zpravidla putují mezi osmnáctým měsícem a druhým rokem života. Důraz je kladen na lingvistické a manuální zručnosti. Za ty si však už i Finové připlatí.

Základní vzdělávání

Také základní vzdělávání nachází spoustu shod, v mnohém se však rozchází. Ve Finsku se klade důraz na to, aby se děti naučili myslet sami za sebe, a uměli převzít odpovědnost za své vlastní učení. To je něco, co za mě v českém školství zoufale chybí, a je pro děti nesmírně důležité. S takovým přístupem se člověk v Česku může setkat v Montessori školách, ve většinových základních školách však téměř vůbec, děti se naopak učí držet krok, a dělat věci tak, jak za ně rozhodne a vymyslí někdo jiný. Jako je cílem intuitivní pedagogiky, i finské školy děti vychovávají k svobodě.

Tato samostatnost a svoboda se projevuje například tím, že dítě se nebojí učitele zeptat na alternativní způsob výuky, který dítěti více prospěje a je pro něj efektivnějším. Finské školy také narozdíl od těch českých nemají gymnázia, a to ani čtyřletá. Stejně jako u nás se ve Finsku vyskytují soukromé základní školy, typicky s nějakým zaměřením.

Co se naučíš bez radosti, zapomeneš bez zármutku
Staré finské přísloví

Střední vzdělávání

Finské střední školy toho mají s těmi českými mnoho společného, přesto najdeme rozdíly. Narozdíl od českého školství, finský systém není náročný na testy. Děti se ve Finsku zpravidla neučí kupu informací nazpaměť. Finské školy žáky motivují, aby se na výuce, na její formě, a na tom jak probíhá podílely, a „škola hrou“ pro Finy není jen bezduchá fráze. Děti se podílejí na vývoji výukových her, které posléze mohou využít školy po celé zemi. I finské střední školy rozlišují mezi klasickými školami a učilišti jako u nás, vše je však o úroveň výše.

Na učitele jsou navíc kladeny vyšší nároky, což také odpovídá vyššímu platu, než u nás. Učitelé jsou ve Finsku bráni jako profesionálové, podobně jako doktoři, a těší se značnému respektu.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz