Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jak se vyšvihnout ze sekuriťáka, vrátného nebo prodavače

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

To, že děláme práci, na kterou lidé koukají skrz prsty, nic neznamená. Jsme líní, když máme rádi klid a málo práce? Třeba jsme jako housenky, které čekají, až se promění v motýly.

Článek

Někteří lidé se v práci rádi nezastaví, jiní mají rádi klid a pozvolné tempo. Pro druhou skupinu lidí existují práce snů - takové, ve kterých je práce málo a člověk si na pracovišti může dělat svoje. Takové práce však jen výjimečně člověku zajistí dobrý plat, zvlášť bez kvalifikace. Člověk v takových pracích má však drahocenný prostředek: čas. Buď ho může využít sledováním filmů nebo si kvalifikaci „po domácku“ opatřit. Jak?

Nejdřív je třeba se rozhodnout, co se v tomto „volném“ čase naučit. Ve fantazii a ambicích se meze nekladou. Pokud člověk rozumí počítačům, může si na internetu najít nekončící zástupy kurzů zdarma, které ho naučí programovat. O takovém člověku jsem slyšel od známého; místo vysoké školy šel pracovat, v práci se naučil programovat a dnes za vrstevníky nezaostává. Já sám jsem v minulosti byl pracovníkem ostrahy, a také jsem měl spoustu času pro sebe. Dovedností, kterou jsem se rozhodl naučit, se však neuživí každý - díky 3D modelingu si dnes mohu třeba vytvořit model s přesnými rozměry, který si mohu vytisknout ve 3D tiskárně. To může být užitečné, ale tato dovednost mě bohužel neuživí. Právě proto je důležité si vybrat něco, co pro nás bude fungovat.

Nejde jenom o to, co přesně nejvíc vynáší a o co je největší poptávka, ale taky o tom, k čemu má člověk vlohy a u čeho vydrží. Talentovanější lidé se dokáží uživit třeba právě i 3D modelováním, nebo si kolem něj vybudovat byznys. I já jsem zkoušel kurzy programování, ale to zkrátka nebylo nic pro mě. Také si člověk musí vybrat něco, co se za počítačem, nebo s telefonem v ruce naučí. Těžko se z vás za pultem na vrátnici stane například truhlář. Možností je však mnoho a člověk se nemusí učit jen to, co mu zajistí lepší povolání. Může se naučit lépe pracovat s financemi, které si vydělá. Může se naučit, jak se dopracovat k povýšení. Nebo se také může připravit třeba na přijímací zkoušky na vysokou školu a dálkově si lepší kvalifikaci při práci obstarat.

Dalšími žádanými dovednostmi je třeba grafický design nebo marketing. Lidé však zapomínají že jedním z nejlepších způsobů, jak zlepšit svoji hodnotu na trhu práce, je naučit se ten správný jazyk. Pokud volné chvíle využijeme například tím, že se naučíme výtečně německy, můžeme vyrazit za našimi sousedy a vydělat si za stejnou práci větší peníze. Jestliže jsou naše ambice vyšší, můžeme se naučit čínsky - s vynikající úrovní čínštiny se firmy budou předhánět v tom, která vás zaměstná jako první a žádná se nebude zdráhat vám královsky platit.

Člověk může mít pocit, že jeho role ve společnosti už je jasně definovaná a ve smutně velké většině případů na lepší budoucnost už ani nepomýšlí. Někdy už na ni může zapomenout. A někteří lidé jsou spokojení tam, kde jsou. Pro spoustu z těch, co jsou nespokojení, však stále existuje naděje a nespočet cest, kterými se vydat. Někdy jsme pouze jedno rozhodnutí od toho, abychom radikálně změnili svůj život a jakékoliv škatulkování je pouhou iluzí. Je to také nástrojem, kterým nás ostatní drží tam, kde nás chtějí mít - pod nimi.

Zdroje:

Vlastní zkušenosti

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz