Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lidé, kteří věří v astrologii, jsou méně inteligentní a trpí narcisismem

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pexels.com

Zdroj: Pexels.com

Astrologie je v Česku velmi populární. Co o ní a lidech, kteří v ni věří, říká věda?

Článek

Ačkoliv je Česko vnímáno jako jedna z nejvíce ateistických zemí světa, alternativní spiritualita jako astrologie, vykládání karet a podobně je v Česku velmi populární. Ačkoliv nemá astrologie základ v legitimní vědě, popularitě se těší zejména v sekulárních zemích. Česká společnost se zdá být v otázce astrologie celkem rozdělená. Máme zde část populace, která ve znamení zvěrokruhu opravdu věří. Poté zde máme lidi, kteří v astrologii sice upřímně nevěří, ale přesto ji „ze srandy“ či ze zvědavosti občas sledují. Zbytek většinou tuto problematiku ignoruje, i když často považuje ty, kteří v astrologii věří za hloupé.

Trojice psychologů z Lund University ve Švédsku zjistila ze své studie, kterou prováděla ve formě online dotazníků, že lidé, kteří věří v astrologii, bývají méně inteligentní a mají tendenci k narcisismu. Dotazník kromě dotazu ohledně toho, jestli člověk věří v astrologii, obsahoval také krátký IQ test a byl navržen tak, aby rozpoznal osobnostní rysy dotazovaných. Jak výzkum ukázal, lidé kteří uvedli, že v astrologii věří, se v měřeních narcisismu umisťovali spíše nad průměrem, a měli často problémy s IQ testem. To podle psychologů naznačuje, že lidé, kteří v astrologii věří, bývají více zaměření na sebe a považují se za výjimečné, za přirozené vůdce a také mívají nižší inteligenci.

Mezi vědci z celého světa panuje shoda, že je astrologie nesmysl - to, že by způsob, jakým se hvězdy pohybují a jejich relativní pozice měly vliv na lidské chování, zkrátka nemá základ ve vědeckém poznání. Přesto v ní věří miliony lidí na celém světě. Astrologie je chápaná jako pavěda, což je označení pro druhy znalostí a postupů, které jejich vykonavatelé prohlašují za vědecké, a používají k jejich prezentaci vědecký, nebo vědecky vypadající jazyk, nedodržují přitom však základní pravidla vědy. Proto není divu, že i v sekulární společnosti se může astrologie těšit velké popularitě.

Počátky astrologie sahají až do ranného starověku, možná až do doby bronzové. V astrologii věřili už staří Babyloňané, ale také starověcí Řekové či Římané. Po zániku Římské říše astrologické učení z Evropy vymizelo, a vrátilo se až prostřednictvím arabské astrologie, zejména díky působení Arabů na evropských univerzitách. Astrologie poté měla komplikovaný vztah s katolickou církví, která ji a její zastánce někdy tolerovala a jindy zase pronásledovala. Astrologii se také věnovali slavní středověcí astronomové. Udivující je, že není astrologie z pohledu dnešních lidí vnímána stejně jako středověká alchymie.

Každý asi známe někoho, kdo ve znamení zvěrokruhu opravdu věří. Žijeme ve svobodné zemi a žádná ostrakizace lidí věřících v astrologii není dle mého na místě. Je samozřejmě frustrující, když se člověk pokusí takového člověka přesvědčit, že věří nesmyslům a i ten nejpádnější argument je takovým člověkem smeten ze stolu, protože svůj názor si již udělal a žádné logické argumentování ho nepřesvědčí. Myslím si, že tato studie vysvětluje proč. V konečném důsledku o nic nejde, ale osobně si s takovými lidmi příliš nerozumím.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz