Hlavní obsah
Názory a úvahy

Petr Pavel není perfektní prezident, ale lepšího si přát nemůžeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Nikdo není perfektní, a právě tak ani náš současný prezident Petr Pavel. Stejně si však myslím, že lepšího prezidenta jsme si přát nemohli.

Článek

Už před volbami jsem věděl, že Petr Pavel není perfektní člověk a nebude ani perfektním prezidentem. Byl jsem si však jistý, že bude ze všech možných kandidátů nejlepší v tom, co je podle mě pro post prezidenta nejdůležitější - bude reprezentativní, nebude nám dělat ostudu v zahraničí, ale naopak obnoví určitou důstojnost, která se s předchozími dvěma prezidenty vytratila, a ve světě nás zase začnou brát vážně.

Pro někoho můžou být ostudné některé jeho názory, avšak je třeba si uvědomit, že každý, dokonce i prezident, má právo na názor, a jakkoliv kontroverzní takový názor může být, nejde o žádný skandál, a tedy o opravdovou ostudu. Naopak si cením toho, že namísto toho, aby prezident Pavel po nevoli jak veřejnosti, tak politiků, začal otáčet, a ze svých názorů vycouval, za svými názory si stojí. A to s názorem, že bychom se například měli vzdát práva veta, naprosto nesouhlasím.

Předchozí dva prezidenti, Klaus a Zeman, měli podle mnohých skvělé názory, a exprezident Klaus se k politickému dění stále vyjadřuje. Ale co z toho, když nám udělali celosvětovou ostudu tím, že jeden ukradl psací pero, a druhý přišel na duchovní ceremonii opilý, laicky řečeno “na mol”? To si radši zvolím prezidenta, který sice pronese něco, s čím nesouhlasím, ale ve světě nám nedělá ostudu, a dobře nás reprezentuje.

I přesto, že některá jeho rozhodnutí mohou být matoucí, až možná nešťastná, nepřekračuje zákonné hranice, a zatím dělá vše, co by prezident měl, mnohem lépe než Klaus a Zeman. Také se mi líbí, že se radí s odborníky, a nemá problém podporovat nepopulární, leč nutné řešení. Příkladem by mohla být jeho kritika důchodové reformy, a konsolidačního balíčku, která je podle něj příliš mírná. A s tím naprosto souhlasím.

Tím hlavně ukazuje, že je připraven dělat a podporovat nepopulární, leč potřebnou politiku, které se politici v parlamentu štítí, jelikož jim více záleží na udržení se u moci, a bohatství, které jim to přináší, než na budoucnosti naší země. Jelikož oznámil, že na další čtyři roky kandidovat neplánuje, dává to smysl. A určitě se ozvou hlasy, že si „nahrabal dost“. Možná, ale podívejme se na politiky, kteří mají dost, ale stejně jim to nestačí.

Vždy jsem zastával názor, že neoblíbenost získaná konáním toho, co je správné, není vůbec neoblíbenost, ale sláva.
Marcus Tullius Cicero

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz