Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pryč s komunistickým paušalním svozem odpadu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Nespravedlivý, zastaralý a neeokologický systém svozu odpadu v podobě paušálního svozu musí z českých obcí a měst zmizet.

Článek

V domě není problém vyprodukovat čistou nulu odpadu. Zbytky jídla je možné krmit slepice, či společně s posekanou trávou dát na kompost, a popel z kamen můžeme vysypat na záhon. Papír, sklo, plast, kov a baterie se dá vytřídit, a v popelnici nemusí skončit vůbec nic. V některých obcích, kde se však platí vysoký paušál za vývoz popelnic, se člověk na nějaké třídění a snahou snížit odpad domácnosti může vykašlat, a místo toho do popelnice všechno naházet. Když už je třeba platit, tak ať to k něčemu je. Tento komunistický přístup k odpadu je zastaralý a rozhodně občany nevede ke snížení produkce odpadu. Je jasné že místo paušálu je mnohem lepší popelnice vážit tak, abychom platili za to, kolik odpadu skutečně vyprodukujeme.

V některých obcích se odvážené popelnice váží, což je krok správným směrem, nicméně tento systém má také své mouchy - vysoké náklady na auta s váhou, a skutečnost, že v panelácích se lidé hádají o to, kdo popelnici naplnil. Mnohem lepší, a nejvíce spravedlivý způsob, jak nakládat s odpadem, který se uplatňuje ve spoustě českých obcí, nebo třeba i v Bruselu, je systém následující: Domácnost si koupí pytle, do kterých odpad třídí, a/nebo popelnici na směsný odpad, kdy platí za každý vývoz. Způsob zaznamenávání se může v každé obci lišit, ale princip je stejný, a spravedlivý.

Spravedlnost je ohebným a zneužívaným pojmem, myslím však, že náš systém spravedlivý je. Umí totiž (stejně jako v případě elektřiny, vodného, stočného i nákupů v samoobsluze) rozlišit, kolik kdo dané služby využije. Opačný systém, tedy paušální platba na hlavu bez ohledu na množství produkovaného odpadu, sice používá kvůli zjednodušení vlastní agendy většina obcí, principiálně mi to však správné nepřipadá.
Tomáš Hájek, starosta obce Poniklá

Pytlový sběr samozřejmě není dokonalým řešením, ale taková existují jen v utopických prózách. Podle serveru komunalniekologie.cz jde o záměr, který lze zdokonalit. Jedním z problémů této metody nakládání s odpadem jsou samotné pytle, stále se totiž musí kupovat nové, čímž se vlastně tvoří nový odpad. Tento ekologický problém dá řešit například tím, že lidé budou od obce dostávat místo pytlů nádoby, do kterých budou odpad třídit. V každém případě je však takový systém ekologičtější než ten paušální, jelikož takový systém skutečně občany nabádá k tomu, aby produkovali méně odpadu, a odpad skutečně třídili. Kdo by to byl řekl, férovější systém je zároveň i ekologičtější.

Ať už zvolíme jakékoliv řešení, mělo by být alespoň spravedlivé, a šetřit naši drahocennou přírodu. Z toho vyplývá jediné - systém paušální platby je něčím, co z našich měst a obcí musí zmizet, a být nahrazeno nějakou vhodnější alternativou. Pokud nebereme na množství produkovaného odpadu ohled, nikoho tím nenabádáme ani k šetřenému nakládání s odpadem, ani k třídění, a ani k obecně spravedlivému a rozumnému chování. Je čas jít budoucnosti naproti, a následovat obce, které s odpadem nakládají rozumně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz