Hlavní obsah
Psychologie

Trpělivost je klíčem nejen k úspěchu, ale také k přežití

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Každý jsme se setkali se slovy, že trpělivost přináší ovoce. V přírodě mohou tato slova platit doslova, a úspěch, či neúspěch, který trpělivost přinese, může rozhodovat o životě a smrti.

Článek

Zatímco u některých věcí se výsledků dočkáme okamžitě, jiné od nás vyžadují dávku trpělivosti, a trvá nějaký čas, než se jakýchkoliv výsledků dočkame. O to více však jsou takové výsledky radostné, pokud splní, nebo překonají naše očekávání. Může jít o snahu zhubnout, či nabrat svalovou hmotu, o podnikání a kariéru, ale trpělivost musí mít třeba i rodiče, nebo pěstitelé a zemědělci. Je to zkrátka něčím, bez čeho se v životě neobejdeme, a nedostatek trpělivosti se nám může pekelně vymstít.

Co vlastně trpělivost je?

Trpělivost je podle definicí schopnost klidně čekat a dlouho vykonávat určitou činnost, než se dostaví žádoucí výsledek. V praxi jde také o to, pokládat si otázky, například jestli bychom měli určitou koupi provést okamžitě, a nebo počkat až cena spadne. Trpělivost se však netýká pouze lidí, stejně tak si třeba opice rozmyslí, jestli ovoce sní hned, nebo počká, až ovoce dozraje. Pokud se nám vyplatí počkat, než něco provedeme, a tedy počkáme, jde o trpělivost. Pokud přesto nepočkáme, jde o netrpělivost, které můžeme později litovat. Trpělivost bývá označovaná i jako sebekontrola, či zpožděné uspokojení.

Trpělivost je hořká, ale její plody jsou sladké.
Jean-Jacques Rousseau

Otázka přežití či smrti

Výběr mezi trpělivostí, a okamžitým uspokojením, přitom nebývají vždy jednoduché. Pojďme se podívat na ukázku z přírody. Příkladem může být třeba taková veverka, kterou na podzim čeká nelehké dilema. Když najde žalud, má na výběr z dvou možností - buď okamžitě uspokojí svůj hlad, a nebo si potravu uschová na období, kdy jsou ostatní zdroje potravy omezené. To sebou však také nese rizika, jelikož může veverka zapomenout na místo, kde ořech uschová, ořech může najít jiný živočich, a nebo ho může například nakazit houba.

Nezaměňujme trpělivost a nerozhodnost

Život je zkrátka takový, ne vždy se dočkáme výsledků, které očekáváme. Podobně jako v případě veverky, také zemědělec může mít neúrodný rok, náš podnik může zkrachovat, a tak dále. To však neznamená, že by se trpělivost nevyplácela. Jde o to, že díky opožděným výsledkům zjistíme dopad, a správnost našich rozhodnutí, až s odstupem. Také je třeba neplést si trpělivost s nerozhodností. Jsou situace, ve kterých se trpělivost vyplatí, a situace ve kterých jsou lepší svižné činy. Umění je v tom být trpělivý, když to situace vyžaduje, a naopak jednat okamžitě v situacích, ve kterých je rychlé rozhodování klíčové.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz