Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ulička hanby ve sněmovně? Boj opozice s koalicí vyhlíží spíš ale jako peklo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: kvaj

Ilustrační obrázek ukazuje jednu tvář pekla, jak si jej představují na hradě Houska (podle devíti kruhů Dantova Pekla).

Ačkoli předsedkyně poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová působí na leckoho dojmem, že ji sem poslali z pekla, protože se jí tam báli, pokus opozice o její odvolání z funkce očekávaně nevyšel.

Článek

Sněmovní opozice má samozřejmě právo vyvolat debatu a následné hlasování o odvolání předsedkyně sněmovny. Opozice má jistě i nezadatelné právo pokoušet se opakovaně shodit vládu, obstruovat přijímání zákonů a podobně. Jiná věc je, zda takové počínání dává smysl. Pětikoalice má totiž pohodlnou stoosmičkovou většinu, takže jsou podobné pokusy předem odsouzeny k nezdaru, respektive připomínají „boj za ztracenou vartu“, čehož si je opozice dobře vědomá.

Proč tedy poslanci ANO a SPD vůbec do akcí tohoto typu jdou, navíc s urputnou zuřivostí? Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová to vysvětlovala zhruba následovně. Markéta Pekarová Adamová si podle ní musí „projít uličkou hanby“, a i když hlasování zřejmě nebude úspěšné, opozici jde prý především o gesto. Avšak o gestu mluvili opoziční poslanci už před zbytečným pokusem vyjádřit nedůvěru vládě.

Nevím, zda se dá říct, že si předsedkyně sněmovny prošla uličkou hanby při debatě o svém případném odvolání. Vystoupení poslanců podle mě působila víc jako plané žvanění, aniž by někdo přinesl jakýsi opravdu pádný argument, proč by Pekarová Adamová měla ve své funkci skončit. Nabízí se navíc otázka, jestli těch opozičních gest není nějak příliš?

Když opozice obstruovala před hlasováním o přijetí zákona o snížení valorizace důchodů, nechal se zase poslanec ANO a expremiér Andrej Babiš slyšet, že koalice zažije ve sněmovně hotové peklo. Tehdy se sice mohlo zdát, že má opoziční snaha větší smysl, neboť bylo lze doufat, že při „spolupráci“ prezidenta Petra Pavla, kdyby zákon vetoval, se nestihne vydat dotyčný zákon ve sbírce zákonů. Avšak nevyšlo ani to, takže si nejspíš počkáme, jak o zákonu rozhodne Ústavní soud.

Nezastávám se vlády Petra Fialy, ani neodsuzuji snahy opozice a dalších politických stran a sil včetně těch obskurních rozklížit pětikoalici. Na takové počínání mají jistě právo. Myslím si ale, že v tomto případě platí stará moudrost, že méně je někdy více. Do vlády začala tvrdě šít nejrůznější uskupení od chvíle, kdy vešlo ve známost její složení, ale kdy ještě ani fakticky nevládla. Od toho okamžiku se vládě také „házelo na hrb“ úplně všechno bez ohledu na to, zda danou věc mohla či nemohla ovlivnit.

A tak to pokračuje dál do dnešních dní s nulovým výsledkem, respektive mám dojem, že se pětikoalice jen více stmeluje, ač ji tvoří pět stran, které byly zpočátku velmi různorodé a působily dojmem, že nemohou vydržet spolu moc dlouho. Vlastně jeden efekt tohle „peklo“ má. Při různých demonstracích se aktivizují síly, jejichž případné vítězství by vehnalo naši republiku do takového „inferna“, jaké si nemohou přát ani ti, kteří si neuvědomují důsledky a podobným silám fandí. Říká se, že nevědomost hříchu nečiní, ale že jim přihrává třeba i Andrej Babiš s divizí ANO svého holdingu, je podivné, neboť on ze současné situace zjevně profituje.

https://www.forum24.cz/snemovna-jedna-o-odvolani-sve-predsedkyne-opozice-prisla-s-osobnimi-urazkami/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu#dop_ab_variant=750120&dop_source_zone_name=hpfeed.sznhp.box

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz