Hlavní obsah
Lidé a společnost

17 let v cizí rodině: 3denní Zephany zmizela z porodnice. Selfie se spolužačkou jí změnilo život

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: pixabay.com

Ilustrační foto

30. dubna 1997 byla Zephany Nurse unesena z nemocnice v jihoafrickém Kapském Městě. Když zoufalí rodiče uviděli po 17 letech společnou fotografii své mladší dcery s kamarádkou ze školy, nevěřili svým očím. Dívky si totiž byly k nerozeznání podobné.

Článek

Když matka na chvilku usnula, malou Zephany odnesla falešná zdravotní sestra

Kapské Město je druhým největším městem Jihoafrické republiky a zároveň bývá zařazováno mezi ty nejkrásnější místa na světě. V jedné ze zdejších nemocnic byla 30. dubna roku 1997 přímo z nemocničního pokoje unesena teprve několikadenní Zephany Nurse. Její matka Celeste právě spala a zotavovala se z prodělaného císařského řezu, když novorozenou dívku z opodál stojící postýlky odnesla neznámá žena v uniformě zdravotní sestry. Vidělo ji několik svědků, kteří popsali, jak se snažila spřátelit s matkami hospitalizovanými na porodnickém oddělení. Jedna z rodiček dokonce ženu přistihla, když držela její dítě v náručí, ale falešná sestra se prý vymluvila, že novorozeně chovala, protože plakalo.

Únoskyně si vycpávala břicho polštářem, aby vypadala jako těhotná

Jakmile Celeste Nurse zjistila, že její dcera zmizela z pokoje, zalarmovala nemocniční personál a ten okamžitě přivolal policii, která celou budovu důkladně prohledala, ale ztracené dítě nenašla. Strážci zákona postupně objevili jen několik věcí patřících pohřešované Zephany, třeba pohozené části jejího oblečení. V tunelu vedoucímu do objektu nemocnice, který ústil přímo na ulici, vyšetřovatelé nalezli polštář, jakým si zřejmě únoskyně vycpala břicho, aby působila jako těhotná a její příchod do porodnice tak nebyl nikomu nápadný. Poté se převlékla do šatů zdravotní sestry a volně se pohybovala po oddělení a hledala vhodnou příležitost k únosu. Nepřišla tedy s úmyslem odnést si konkrétní dítě, ale chtěla ukrást jakéhokoliv novorozence.

Narozeniny zmizelé dcery slavili její rodiče každý rok

Čas plynul a Celeste a Morne, rodiče unesené Zephany, se nepřestávali modlit za nalezení svého prvorozeného dítěte. Každý rok slavili dceřiny narozeniny a snažili se prostřednictvím rozhovorů udržet pozornost médií, která se o jejich tragický příběh zajímala. Několikrát se zdálo, že je policie blízko k dívčině záchraně, ale vždy se ukázalo, že naděje rodičů na brzké shledaní se Zephany byly marné. Jednou se dokonce rodina stala obětí vydírání, když jim neznámá osoba slíbila, že pokud zaplatí, prozradí místo, kde se jejich milovaná dcera nachází. Nakonec se ukázalo, že za nechutnou snahou obohatit se stála sousedka Celestiny matky.

Nápadné podoby dvou zdánlivě cizích dívek si všiml každý

Od únosu Zephany Nurse uběhlo již sedmnáct dlouhých let, když její mladší sestra Cassidy, která se rodičům ztracené dívky narodila čtyři roky po tragédii, nastoupila na novou školu v Kapském Městě. Ve stejném institutu studovala i sedmnáctiletá Miché Solomon, kterou jednoho dne doslova obsypal hlouček spolužáků se zajímavou zprávou o nové žákyni Cassidy. Prý je o něco mladší než Miché, ale obě dívky jsou si k nerozeznání podobné. Když se Miché a Cassidy na chodbě školy poprvé setkaly, byly svou fantastickou podobou ohromeny. Spřátelily se a začaly spolu trávit čas. Lidé se jich neustále ptali, zda jsou sestry, ale dívky se tomu jen smály, i když Miché později přiznala, že když Cassidy poprvé uviděla, pocítila s ní okamžité spojení, které si nedokázala vysvětlit.

Fotografie vyvolala podezření, které potvrdily testy DNA

Kamarádky si spolu nezapomněly udělat ani společné selfie. Když však Cassidy ukázala fotografii svým rodičům, ti zůstali v naprostém šoku. Zírali na dívku vedle jejich dcery a báli se nahlas vyslovit svou šílenou domněnku, že by se mohlo jednat o tolik let nezvěstnou Zephany. Podoba s mladší dcerou totiž byla naprosto ohromující. Řekli Cassidy, aby se ve škole své přítelkyně zeptala na datum jejího narození. Když se shodovalo se dnem únosu Zephany, začali Celeste a Morne jednat. Kontaktovali vyšetřovatele, kteří měli na starost jejich případ, a věci se ihned daly do pohybu. Přímo do ředitelny školy se dostavili sociální pracovníci, kteří udivené Miché oznámili, že je možná mnoho let pohřešovanou Zephany Nurse, která byla krátce po narození ukradena z nemocničního pokoje své pravé matky. Dívka nejprve myslela, že jde o nedorozumění, ale po provedených testech DNA nebylo sebemenších pochyb, že je opravdu oním uneseným dítětem.

K biologické rodině nic necítila, ale uvěznění ženy, která ji unesla, ji zlomilo

Miché se ze dne na den zhroutil celý svět. Žena, kterou milovala a považovala za svou matku, ji po zatajeném potratu bez vědomí jejího manžela Michaela unesla a vydávala za svou právoplatnou dceru, kterou porodila. Lavona Solomon byla zatčena a v roce 2016 odsouzena k deseti letům vězení. Miché celou tu dobu žila pouhých pět kilometrů od své biologické rodiny, je tedy možné, že na někoho z příbuzných občas narazila v obchodě nebo na ulici. Když se setkala se svými skutečnými rodiči a objala je, necítila vůbec nic, byli pro ni cizí. Lavonu Solomon však přes všechno, co se stalo, nepřestala milovat a odpustila jí. Pohled na ni ve vězeňských šatech Miché zlomil. Dokonce ji občas popadl vztek na její biologické rodiče, že kvůli nim žena, kterou považuje za matku, sedí ve vězení.

Rozhodla se vrátit k rodině, ve které vyrostla

Smíření se se svým osudem přišlo až tehdy, když se Miché v roce 2017 sama stala matkou. Konečně pochopila, jak hrozně se musela Celeste cítit, když přišla o svou dceru. Nyní se snaží rozvíjet vztah s oběma rodinami, s tou biologickou i s tou, ve které vyrůstala. Do své plnoletosti žila pod ochranou úřadů, po dovršení osmnáctého roku se však rozhodla nenastěhovat se ke svým pravým rodičům, ale vrátila se zpět do domu Solomonových, kde spolu s mužem, kterému říkala celý dosavadní život táta, čekala na návrat jeho manželky z jihoafrického vězení, kam ji společně jezdili navštěvovat. Lavona Solomon byla podmínečně propuštěna v roce 2023. Doma ji přivítala Miché, která si přála ponechat jméno, pod nímž vyrostla.

Zdroje:

https://www.thesun.co.uk/news/21287170/who-is-zephany-nurse/

https://www.bbc.com/news/stories-49825705

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Zephany_Nurse

https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Kapsk%C3%A9_M%C4%9Bsto

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz